Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Slanje radnika na medicinsko vještačenje

Direktor sam u jednoj malo tvrtci (11 zaposlenika) koja je od prethodne tvrtke (nakon diobe veće, tvrtke majke) naslijedila 4 radnika. Navedeni radnici su temeljem statusa u prethodnoj tvrtci, naslijedili ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Međutim, budući da oni imaju određenih zdravstvenih poteškoća, koje značajno utječu na radnu sposobnost te imaju vrlo mali radni učinak, zanima me postoji li pravna mogućnost da se navedeni radnici upute na medicinsko vještačenje, kako bi im se utvrdila prava radna sposobnost tj. umanjenje, te shodno time postavila i umanjena radna norma i proporcionalno smanjeni dohodak?

Moje je mišljenje da bi to trebala biti i poslodavčeva obveza, posebno kod takve vrste poslova kod kojih je izražena mogućnost nastanka ozljede na radu, smrti ili nekog drugog oblika štete za radnika, koja je ujedno i šteta za poslodavca.

Provjeru zdravstvene sposobnosti trebate dogovoriti s izabranim liječnikom medicine rada. Međutim, i pod predpostavkom da se radnicima utvrdi smanjena radna sposobnost odnosno neposredna opasnost od nastanka invalidnosti ili profesionalno oboljenje, Vi nemate mogućnost jednostrano umanjiti radniku radno vrijeme i plaću.

Takvo što bi bilo moguće u suglasnosti s radnikom, odnosno kroz postupak otkazivanja postojećeg ugovora o radu radi osobno uvjetovanih razloga, uz istodobnu ponudu novog ugovora o radu kojim bi se ponudio rad u nepunom radnom vremenu pa samim time i umanjena plaća.

Sve navedeno vrijedi pod pretpostavkom da nalaz ovlaštenog liječnika upućuje na to da je radnikova preostala radna sposobnost takva da bez posljedica na svoje zdravlje može raditi iste poslove, ali u smanjenom opsegu.

Dužni smo Vam skrenuti pozornost da u takvom slučaju (redoviti otkaz ugovora radi osobno uvjetovanih razloga s ponudom izmjenjenog ugovora) radnik otkaz može pobijati tužbom.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.