Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prijenos znanja nakon otkaza

Je li zaposlenik obavezan (ukoliko je to zahtjev od strane poslodavca) odraditi tzv. "prijenos znanja" (knowledge transfer) na drugog kolegu, svog voditelja ili treću osobu definiranu od strane poslodavca, za vrijeme otkaznog roka? Dvije su moguće varijante:
- kada zaposlenik dobije otkaz (recimo da je razlog rezanje troškova, odnosno ljudskih resursa)
- kada zaposlenik svojevoljno odluci raskinuti ugovor o radu (zbog recimo prelaska u drugu firmu).

Također, možda je bitno za naglasiti, postoje i dodatne dvije varijante ovog scenarija:
- tijekom trajanja ugovora o radu, dakle tijekom radnog odnosa, poslodavac je zaposleniku platio školovanje (znanje o kojem u ovom slučaju raspravljamo) te ga time obvezao na ostanak u firmi recimo godinu dana (i recimo da je tih godinu dana isteklo, te sve ide regularnim putem po tom pitanju)
- tijekom trajanja ugovora o radu nije bilo školovanja/troškova od strane poslodavca po pitanju dodatnog znanja.

Otkazni rok predstavlja svojevrsnu zaštitu i radnika i poslodavca u slučajevima kada dolazi do otkazivanja ugovora o radu. Radnik je u pravilu dužan odraditi otkazni rok bez obzira otkazuje li ugovor o radu poslodavac ili radnik (iako su moguće i drugačije situacije).

Svrha takve zakonske odredbe, između ostalog je, i prilagodba poslodavca na novonastale okolnosti. Iz takve zaštitne funkcije otkaznog roka zaključujem da postoji obveza radnika da na novog radnika (koji preuzima dio ili cjelokupne poslove radnika kojemu se otkazuje ugovor ili koji otkazuje ugovor o radu) prenese stanje poslova, dokumentaciju, opremu ili slično, odnosno da tu novu osobu uputi u stanje poslova koje je do tada radio, ako tako traži poslodavac.

Čini mi se da je takvo svojevrsno "razduženje" dobro i za radnika koji odlazi iz tvrtke, kako ne bi naknadno došlo do situacije da poslodavac možda i tuži radnika za eventualno nastalu štetu.

Ukoliko poslodavac traži da se prenese znanje kako Vi to nazivate, smatram da to mora biti unutar trajanja otkaznog roka i unutar redovnog radnog vremena, a nikako ne izvan otkaznog roka.

Ukoliko je radnik s poslodavcem zaključio zaseban ugovor o stjecanju stručnih znanja i stručnom usavršavanju trebalo bi postupiti po odredbama toga ugovora (koji možda određuje obvezu radnika na prijenos znanja u slučaju prestanka rada), ali svakako i takvi zahtjevi moraju biti u suglasju sa zakonom, a ovdje prvenstveno mislim na odredbe Zakona o obveznim odnosima i Zakona o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.