Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz radniku tijekom trajanja privremene nesposobnosti za rad

Za vrijeme bolovanja (liječenje u bolničkoj ustanovi), moj poslodavac mi je otkazao ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme s istovremenom ponudom novog ugovora, dakako nepovoljnijeg (manja plaća) i to tri dana prije navršavanja 60 godina starosti i 34 godine neprekidnog rada kod istog poslodavca. Nakon bolovanja poslodavac me obavijestio da mi otkazni rok traje 4 mjeseca i da imam pravo iskoristiti godišnji odmor, te da ću u tom vremenu ispuniti uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu.

Zanima me je li otkaz mog poslodavca pravno valjan, budući da sam u tom vremenu zdravstveno i životno bio ugrožen? Također, ukoliko u vrijeme otkaznog roka odem u prijevremenu starosnu mirovinu, imam li pravo i na otpremninu, budući da naš Kolektivni ugovor u članku 74. u trećem stavku navodi: "Ako radnik na zahtjev poslodavca prestane raditi prije isteka propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, poslodavac mu je dužan isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznog roka".

Međutim, potrebno je utvrditi da li je otkaz ugovora o radu zakonit radi drugih razloga, odnosno jesu li ispunjenje sve pretpostavke za otkaz ugovora o radu.

Ovdje prvenstveno mislim na opravdanost razloga otkazivanja ugovora o radu koje u svom pitanju ne spominjete, te poštivanje propisane procedure (prethodno savjetovanje s radničkim vijećem).

Ovdje je zanimljivo spomenuti da vas je svega tri dana dijelilo od 60. godine života, nakon koje poslodavac ne može otkazati radniku (muškarcu) bez prethodne suglasnosti radničkog vijeća.

Članak kolektivnog ugovora koji se citirali identičan je zakonskoj odredbi koja kaže da poslodavac može tražiti da radnik prestane raditi i prije isteka zakonskog ili ugovornog otkaznog roka, ali da ga je u tom slučaju dužan isplatiti kao da je radio do isteka istog.

Ovdje Vam skrećem pozornost na činjenicu da je to pravo poslodavca, a ne radnika, pa na tome ne možete inzistirati. Kada biste Vi zatražili prestanak rada prije isteka otkaznog roka, poslodavac Vam ne bi bio u obvezi isplatiti plaću kao da ste radili, ali to ne znači da ne biste imali pravo na otpremninu utvrđenu odlukom o otkazu ugovora o radu.

Ukoliko ne želite prihvatiti izmjenjeni ugovor o radu predlažem Vam da odradite spomenuti otkazni rok, kao i da iskoristite pravo na godišnji odmor, te nakon toga podnesete zahtjev za priznavanje prava na mirovinu.

To što niste pristali na izmjenjeni ugovor o radu ne sprječava Vas na podnošenje zahtjeva za zaštitu prava protiv odluke o otkazu (pazite na rok za podnošenje zahtjeva). Nakon toga, ukoliko poslodavac ne odgovori u roku od 15 dana ili odgovori negativno, možete pokrenuti sudski spor u kojem možete pokušati osporiti odluku o otkazu, ukoliko za to ima opravdanih razloga.

Želim Vam skrenuti pozornost da ukoliko i prihvatite izmjenjeni ugovor o radu to Vas ne sprječava da osporavate odluku o otkazu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.