Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz za vrijeme višegodišnjeg bolovanja

Je li moguće otkazati ugovor o radu (na temelju čl.113. – osobno uvjetovani otkaz) zaposlenici koja je na bolovanju već nekoliko godina neprekidno, a u međuvremenu joj je priznato pravo na invalidsku mirovinu na temelju profesionalne nesposobnosti za rad, od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. No, zaposlenica ne želi u mirovinu, jer se ne slaže s visinom mirovine, zbog čega se još uvijek nalazi na bolovanju.

Da li bi u konkretnom slučaju takav otkaz bio zakonit teško je odgovoriti jer je svaki takav slučaj zaseban, i precizan odgovor ne može se dati samo na temelju sadržaja iz Vašeg pitanja, ali poslodavac u svakom slučaju ima mogućnost otkazivanja ugovora o radu.

Želio bih Vam skrenuti pozornost da za vrijeme trajanja privremene nesposobnosti za rad (bolovanja) ne teče otkazni rok, pa se samim time odgađaju učinci odluke o otkazu. Ali trajanje bolovanja ne sprječava poslodavca da pokrene postupak otkazivanja ugovora o radu odnosno da zaposlenici uruči odluku o otkazu.

Neslaganje s visinom utvrđene mirovine nije valjan razlog radi kojeg bi odluka o otkazu bila nezakonita, pa je zato potrebno utvrditi da li je poslodavac proveo valjan i zakonit postupak prije otkazivanja ugovora o radu odnosno prvenstveno, postoji li kod poslodavca mogućnost rada na drugim poslovima za koje zaposlenica ima dostatnu radnu sposobnost.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.