Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na otpremninu i prekovremene sate pri umirovljenju

Imam li pravo na otpremninu i plaćene preraspodijeljene sate kao prekovremene, ako dobijem rješenje za mirovinu? Poslodavac bi u tom slučaju uštedio na otkaznom roku od 6 mjeseci i godišnjem. Iznos otpremnine i pravo na otkazni rok potpisan mi je od strane direktora društva.

Ako se radi o redovitom otkazu ugovora o radu, imate pravo na otkazni rok i otpremninu sukladno odredbama Zakona o radu odnosno odredbama ugovora o radu ili kolektivnog ugovora koji vrijedi za Vašeg poslodavca, ukoliko bi te odredbe bile povoljnije od odredbi Zakona o radu.

U tom slučaju Vaš poslodavac Vam je dužan omogućiti korištenje radnih sati ostvarenih u preraspodjeli, ali isto tako nema zapreke da postignete dogovor s poslodavcem da Vam se ugovor o radu raskine i prije isteka trajanja otkaznog roka (odnosno da ne odrađujete otkazni rok), a da Vam se sati preraspodjele plate kao prekovremeni sati.

Ističem da je to pitanje dogovora Vas i poslodavca, a nikako ne obveza poslodavca, iako pretpostavljam da bi takvo rješenje poslodavcu moglo biti prihvatljivo.

Ako raskidate ugovor o radu radi odlaska u mirovinu, nemate pravo na otkazni rok i na otpremninu radi otkaza ugovora o radu, već samo na otpremninu radi odlaska u mirovinu (ako je tako regulirano Vašim ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu).

Treba naglasiti da je ta otpremnina, u pravilu, značajno manja od otpremnine koja se isplaćuje u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu.

Sati ostvareni u preraspodjeljenom radnom vremenu ne smatraju se prekovremenim radom, osim ako protekom razdoblja u kojem se ujednačuje razdoblje rada u vremenu dužem od punog radnog vremena, s razdobljem rada u vremenu kraćem od punog radnog vremena, radniku ne bude omogućeno ujednačavanje prosječnog radnog vremena na puno radno vrijeme.

U konkretnom slučaju, mišljenja sam, da poslodavac ne bi bio dužan radniku koji svojom voljom raskida ugovor o radu, isplatiti sate ostvarene u preraspodijeljenom radnom vremenu kao prekovremeni rad, već kao redovni rad.

Takvu obvezu poslodavac bi imao samo ako svojom odlukom ne bi osigurao radniku, da unutar razdoblja u kojem se vrši preraspodjela radnog vremena, radi kraće od punog radnog vremena kako bi se radno vrijeme ujednačilo.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.