Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Povrat novca za edukaciju po naknadnom ugovoru

Kod bivšeg poslodavca sam radio od 2003. godine do 2007. godine. Prilikom zaposlenja poslodavac me poslao na edukaciju u obliku certifikata, koju sam odslušao 2003. godine. Prije te edukacije nisam potpisivao s poslodavcem nikakav ugovor o vraćanju sredstava za tu edukaciju, niti mi je definiran vremenski rok koji moram odraditi zbog te edukacije.

Godine 2005. cijela je firma potpisivala kolektivni ugovor o radu u kojem se kaže da je radnik dužan vratiti novac od edukacije poslodavcu, ukoliko se ta edukacija ne završi za vrijeme trajanja radnog odnosa. Ja sam iz te firme otišao 2007. godine potpisavši sporazumni otkaz, da bi nakon nekoliko mjeseci moj bivši poslodavac rekao kako sam mu ja dužan po ugovoru iz 2005. godine vratiti sav novac uplaćen za edukaciju iz 2003 godine. Nažalost, ja tu edukaciju do kraja radnog odnosa nisam niti završio.

Ima li moj bivši poslodavac pravo od mene tražiti novac za edukaciju na koju sam išao 2003. godine, po ugovoru koji je potpisan 2005. godine?

Isto tako mišljenja sam da se obveza koja je utvrđena kolektivnim ugovorom iz 2005. godine može odnositi samo na slučajeve koji se dogode nakon stupanja na snagu kolektivnog ugovora, a ne na ranije edukacije koje su dogovorene kada takva obveza nije postojala, iako bi radi utvrđivanja točnosti ove tvrdnje trebalo imati uvid u tu odredbu kolektivnog ugovora i način kako je formulirana kao i eventualno prijelazne i završne odredbe kolektivnog ugovora.

Pored toga trebalo bi provjeriti sadržaj sporazumnog raskida ugovora o radu, jer ako ste tim sporazumom utvrdili da se zaključenjem istog utvrđuje da strane sporazuma nemaju međusobno neizmirenih potraživanja, poslodavac se više ne može pozivati na povrat novca.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.