Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izmjena ugovora o radu radi smanjenja obujma poslovanja

Zaposlena sam kod jednog velikog privatnika na neodređeno vrijeme (40 sati tjedno). Sada kad nam se promet smanjio govori se o novim ugovorima koji bi bili na 4 sata dnevno. Zanima me ima li on (poslodavac) pravo po zakonu mene prisiliti da potpišem taj ugovor, i kako mogu zaštititi svoja prava (koja su njegova prava prema meni, ako ja ne potpišem takav ugovor)?

U Vašem slučaju očito je da i dalje postoji potreba za Vašim radom, ali u nepunom radnom vremenu. Poslodavac Vam može ponuditi novi ugovor o radu s novim uvjetima, kojeg Vi možete dobrovoljno prihvatiti ili ne prihvatiti.

U slučaju da ga prihvatite nemate više mogućnosti tražiti sudsku zaštitu svojih prava. Ukoliko novi ugovor ne prihvatite, poslodavac Vam može otkazati ugovor o radu uz istodobnu ponudu novog izmjenjenog ugovora.

Ako u tom slučaju ne prihvatite izmjenjeni ugovor, prestaje Vam radni odnos kod poslodavca istekom otkaznog roka koji je propisan Zakonom o radu ili kolektivnim ugovorom te Vam je poslodavac dužan isplatiti otpremninu, ukoliko ste kod njega neprekidno na radu proveli najmanje dvije godine.

U tom slučaju, tj. kada Vam poslodavac otkazuje ugovor o radu, imate pravo na sudsku zaštitu bez obzira jeste li prihvatili izmijenjeni ugovor ili niste.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.