Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prekid ugovora na određeno vrijeme radi poslovno uvjetovanih razloga

Moja firma zbog recesije, otpušta sve radnike koji imaju ugovor na određeno vrijeme, a među njima sam i ja. Ugovor imam od ožujka 2008. i produživan mi je svaka 3 mjeseca, te ističe sada u prosincu. Ima li poslodavac kakve obveze prema meni i kakva su moja prava?

U slučaju da Vam poslodavac ne namjerava produžiti ugovor o radu, nakon isteka ugovora on prema Vama nema nikakvih obveza, pod uvjetom da su Vam sve plaće i naknade isplaćene uredno te da ste iskoristili svoje pravo na godišnji odmor.

Ako Vam nekim slučajem do isteka ugovora ne bude omogućeno korištenje godišnjeg odmora, možete predložiti poslodavcu da Vam za dane korištenja godišnjeg odmora produži ugovor, odnosno možete tražiti naknadu štete.

Ukoliko Vam poslodavac namjerava otkazati ugovor potrebno je provjeriti sadržaj ugovora o radu. Ugovor o radu na određeno vrijeme može se redovito otkazati samo pod uvjetom da je takva mogućnost predviđena ugovorom.

Ako je mogućnost otkaza predviđena ugovorom, u tom slučaju imate pravo na otkazni rok i otpremninu sukladno odredbama Zakona o radu, pravilnika o radu, odnosno ugovora o radu, zavisno od toga koji akt obvezuje Vašeg poslodavca i koji je od tih akata za Vas najpovoljniji.

Na otpremninu imate pravo samo pod uvjetom da Vam neprekidni radni odnos kod ovog poslodavca traje duže od dvije godine te da Vam poslodavac redovito otkaže ugovor radi poslovno uvjetovanih razloga.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.