Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kašnjenje, raspodjela i isplata plaće

Prema ugovoru o radu tvrtka bi trebala isplaćivati plaće zaposlenicima do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. No, posljednjih nekoliko mjeseci, u tvrtki u kojoj radim, plaća kasni s obrazloženjem da tvrtka nema novaca. Zadnja tri mjeseca plaća se isplaćuje u dva dijela na način da dio zaposlenika dobije 50 posto plaće nakon 20. u mjesecu, a ostali zaposlenici 50 posto plaće tek početkom idućeg mjeseca. Ostatak dobivaju svi odjednom. Dakle neki su privilegirani, a neki diskriminirani. Je li takav način isplate plaće u skladu sa pravima radnika i zakonima u Republici Hrvatskoj?

Ukoliko poslodavac plaću ili dio plaće ne isplati, radnik ima pravo potraživati svoju plaću u ovršnom postupku.

S obzirom na aktualnu situaciju u gospodarstvu vjerojatno niste jedina tvrtka u kojoj se plaća ne isplaćuje na vrijeme. No, bez obzira na poteškoće u poslovanju (ako postoje) poslodavac nema pravo diskriminirati radnike na način da će sam odrediti kome će i kada isplatiti koliki dio plaće.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.