Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaštita osobnih podataka pri natječaju za posao

Je li podatak da se osoba prijavila na određeni natječaj za posao tajan, odnosno ima li pravo potencijalni poslodavac (do)javiti sadašnjem poslodavcu da se njegov zaposlenik prijavio na natječaj za posao?

Navedeni Zakon definira zbirku osobnih podataka kao svaki skup osobnih podataka koji je dostupan prema posebnim kriterijima, bilo centraliziranim, decentraliziranim ili raspršenim na funkcionalnom ili zemljopisnom temelju, i bez obzira na to da li je sadržan u računalnim bazama osobnih podataka ili se vodi primjenom drugih tehničkih pomagala ili ručno.

U skladu s navedenim, svi životopisi pristigli na određeni natječaj čine zbirku osobnih podataka.

Osim toga, u skladu sa Zakonom, svaka zbirka osobnih podataka se mora kao takva prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka, imenovati voditelja zbirke, te upoznati osobu čiji se podaci prikupljaju o svrsi prikupljanja osobnih podataka, i zatražiti njegovu suglasnost za uvrštenje u istu.

S obzirom da se svi životopisi pristigli na određeni natječaj mogu smatrati zbirkom osobnih podataka koja je prikupljena u svrhu određivanja najbolje osobe za popunjavanje određenog radnog mjesta, smatra se da potencijalni poslodavac nema pravo javiti sadašnjem poslodavcu da se njegov zaposlenik prijavio na natječaj za posao.

Međutim ukoliko je zaposlenik kao osobu za preporuku naveo sadašnjeg poslodavca, potencijalni poslodavac imao bi pravo zatražiti preporuku za navedenu osobu, ali bez otkrivanja detalja o natječaju za posao.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.