Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ugovor o volonterskom radu

Treba li Ugovor o volonterskom radu sadržavati u preambuli pored materijalnog zakona o radu i odluku ili pravilnik, odnosno neki program koji donosi poslodavac s kojim sklapam Ugovor ili samo može Zakon o radu. Konkretno, tvrtka s kojom trebam sklopiti Ugovor o volonterskom radu nije imala slučajeva da prima volontere pa i nije donosila nikakve podzakonske akte po tom pitanju. Radi se o dioničarskom društvu. Unaprijed zahvalna.

Naime, Zakonom o radu određeno je da ako je stručni ispit ili radno iskustvo, zakonom ili drugim propisom utvrđeno kao uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja, tada poslodavac može osobu koja je završila školovanje za takvo zanimanje primiti na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (stručno osposobljavanje za rad).

Razdoblje stručnog osposobljavanja za rad ubraja se u pripravnički staž i radno iskustvo propisano kao uvjet za rad na poslovima radnog mjesta određenog zanimanja te isto može trajati najduže koliko traje pripravnički staž, tj. najduže do godinu dana, kako je određeno Zakonom o radu ili drugačije ako je određeno posebnim propisima.

Ugovor o stručnom osposobljavanju se mora sklopiti u pisanom obliku a na osobu koja se stručno osposobljava za rad primjenjuju se odredbe o radnim odnosima Zakona o radu, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu.

Volontiranjem, sukladno odredbama Zakona o volonterstvu, se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen Zakonom o volonterstvu, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Volontiranjem se u smislu Zakona o volontiranju ne smatraju, između ostalog, obavljanje usluga ili aktivnosti za koje postoji uvjet isplate ili potraživanja novčane nagrade odnosno druge imovinske koristi, a koje se obavljaju bez zasnivanja radnog odnosa uređenoga Zakonom o radu, obavljanje poslova koji, s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca, imaju obilježja poslova za koje se osniva radni odnos sukladno Zakonu o radu te stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa uređeno Zakonom o radu ili drugim propisima.

Ugovor o volontiranju se može sklopiti u pisanom ili usmenom obliku, a u slučaju usmenog sklapanja ugovora, organizator volontiranja mora izdati pisanu potvrdu. U određenim slučajevima ugovor se mora sklopiti u pisanom obliku. Ugovor o volontiranju mora sadržavati bitne sastojke te prestaje na načine kako su određeni Zakonom o volonterstvu.

Zakonom o volonterstvu je zabranjeno volontiranje kojim se zamjenjuje rad koji obavljaju radnici zaposleni u skladu sa Zakonom o radu kao i volontiranje koje zamjenjuje poslove koje obavljaju izvršitelji poslova na temelju ugovora o djelu. U slučaju kršenja navedene odredbe pravna osoba će se prekršajno kazniti novčanom kaznom.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.