Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz i ponuda novog ugovora o radu

Radim u firmi na neodređeno (3 godine i 4 mjeseca) koja je svim radnicima ponudila novi ugovor u kojem navodi smanjenje plaće od 15%. Moja plaća je 2.500 kn+ prijevoz. Da li postoji mogućnost da prilikom nepotpisivanja novog ugovora imam prava na prijavu na zavod za zapošljavanje te da li imam otkazni rok i koliko? Ukoliko bih se prijavila na zavod za zapošljavanje, da li bih imala pravo na naknadu, u kojoj visini i koliko dugo?

Naime, ugovor o radu može prestati samo na načine kako je predviđeno člankom 104. Zakona o radu, među kojima je i otkaz ugovora o radu. Ako vam je poslodavac otkazao ugovor o radu i ponudio novi ugovor o radu sa smanjenom plaćom, tada se takav otkaz smatra kao i svaki drugi redovan otkaz ugovora o radu, tj. takav otkaz mora biti sastavljen u pisanom obliku, mora biti obrazložen, te se na isti primjenjuje otkazni rok.

Istekom otkaznog roka, ako je radnik pristao na sklapanje novog ugovora o radu, počinje važiti novi ugovor o radu. Protiv takvog otkaza se može uložiti zahtjev za zaštitu povrijeđnog prava, i to u roku od 15 dana od primitka otkaza, čak ako ste i pristali sklopiti novi ugovor o radu.

Međutim, ako vam je poslodavac samo ponudio sklapanje novog ugovora o radu, pri tome ne otkazujući stari ugovor, tada se radi o jednostavnoj ponudi poslodavca za sklapanje izmijenjenog ugovora o radu, sa smanjenom plaćom, a koji možete odbiti potpisati.

U slučaju da vam je poslodavac ipak otkazao ugovor o radu s ponudom novog ugovora o radu, a s obzirom da kod poslodavca radite 3 godine i 4 mjeseca, otkazni rok se, sukladno odredbama Zakona o radu, određuje u trajanju od mjesec dana i 2 tjedna.

Napominjem kako Pravilnikom o radu, Kolektivnim ugovorom, Sporazumom radničkog vijeća i poslodavca ili Vašim ugovorom radu, mogu biti određeni duži otkazni rokovi od onih predviđenih Zakonom o radu.

Sukladno odredbama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, pravo na novčanu naknadu ostvaruje osoba koje u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca te ako joj je, između ostalih uvjeta, radni odnos prestao poslovno uvjetovanim ili osobno uvjetovanim otkazom kada ugovor o radu otkazuje poslodavac.

Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba ako se prijavi Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i podnese zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

Iznos novčane naknade se obračunava sukladno odredbama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, a novčana naknada se isplaćuje zavisno od ukupnog vremena provedenog na radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.