Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Financiranje dodatnog obrazovanja zaposlenika

Prije mjesec dana naš poslodavac predložio je meni i mojem kolegi da idemo na tečaj iz engleskog jezika, poslodavac bi platio tečaj, ali uz uvjet da se napravi neki ugovor između poslodavca i radnika u kojem bi bilo navedeno koliko bi godina bi mi radili kod njega bez vraćanja troškova za tečaj, ili ukoliko bi mi možda dali sami ranije otkaz da se onda poslodavcu vrati iznos koji je potrošen za tečaj. Ja i kolega smo pristali na taj prijedlog i krenuli na tečaj iako još ništa do danas nismo potpisali, međutim, ja sam jučer pitala poslodavca da li je odlučio na koliko godina bi se potpisao taj ugovor, na što je on odgovorio da bi ugovor bio na 5 godina i da u slučaju davanja otkaza prije roka da bi trebali vratiti dupli iznos. Molim Vas da mi odgovorite da li poslodavac može tražiti povrat duplog iznosa i da li je u praksi ugovor na 5 godina?

Odredbom članka 36. Zakona o radu, poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada, školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.

Radnik je dužan, u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada, školovati se, obrazovati, osposobljavati i usavršavati se za rad.

Prilikom promjene ili uvođenja novog načina ili organizacije rada, poslodavac je dužan, u skladu s potrebama i mogućnostima rada, omogućiti radniku osposobljavanje ili usavršavanje za rad.

Dakle, u nekim slučajevima moglo bi se smatrati da ne postoje razlozi da radnik sam mora financirati svoje usavršavanje i obrazovanje koje će služiti u svrhu izvršavanja poslova radnika kod poslodavca. Međutim, takva usavršavanja i obrazovanja se uvijek moraju razmatrati individualno, te ne postoji općenito pravilo kakvo se obrazovanje i usavršavanje smatra nužnim za poslodavca.

U vašem slučaju, poslodavac od vas traži da sklopite poseban ugovor vezano za financiranje tečaja engleskog jezika Vas i kolege na razdoblje kojim bi se obvezali raditi kod poslodavca na razdoblje od 5 godina, a u slučaju otkaza ugovora o radu od strane Vas, poslodavcu bi morali platiti dvostruki iznos troškova tečaja engleskog jezika.

Takav ugovor ograničen je odredbom gore navedenog članka 36. Zakona o radu, kao i nekim odredbama Zakona o obveznim odnosima. Praksa je da se takvi i slični ugovori sklapaju na određeno vrijeme, i to na način da ako radnik redovno otkaže ugovor o radu, ili ako ugovor o radu redovno ili izvanredno otkaže poslodavac (osim u slučaju redovnog poslovno uvjetovanog otkaza), da je tada radnik dužan vratiti iznos koji je poslodavac platio za radnikovo školovanje.

Najčešće se takvi iznosi koje radnik mora platiti smanjuju kroz trajanje takvog ugovora, pa tako npr. ako radnik redovno otkaže ugovor o radu nakon godinu dana tada radnik mora vratiti puni iznos troškova školovanja, nakon dvije godine 70% iznosa troškova školovanja itd.

Nije uobičajeno da je radnik predugo vezan takvim ugovorom niti je uobičajeno da radnik vraća dupli iznos troškova školovanja jer tada radnik u stvarnosti plaća ugovornu kaznu zbog davanja redovnog otkaza ugovora o radu.

Međutim, odredbe ugovora kako je predložio poslodavac nisu zabranjene te radnik može sklopiti i takav ugovor o financiranju tečaja engleskog jezika. Također se mora napomenuti kako takav ugovor predstavlja obvezno-pravni ugovor te obje ugovorne strane slobodno raspolažu svojom ugovornom voljom.

Dakle, prije sklapanja takvih ugovora, osobito je bitno dobro proučiti sve odredbe ugovora ili se savjetovati s odvjetnikom ili sa nadležnom osobom iz sindikata, ako je radnik član sindikata.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.