Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izračun otpremnine i povrat neisplaćenog dijela plaće

Na trenutnom radnom mjestu radim 2 i pol godine. Prije nekoliko dana nekolicina nas je dobila otkaz (tehnološki višak) te sada odrađujemo otkazni rok. Dobit ćemo otpremnine u iznosu 1/3 netto plaće za svaku godinu. 1. pitanje - da li je osnovica za izračun otpremnine netto ili brutto plaća? 2. pitanje - u ugovoru o radu potpisanom prije 2 i pol godine ugovoren je iznos plaće 6.300,00kn (brutto). Netto iznos od 4.500,00 kn sam primala na račun do prije 1,5 godinu. Uglavnom, prije godinu i pol su nam svima u poduzeću smanjene plaće za 30% te od onda primam netto plaću u iznosu 3.150,00kn. Nije potpisan nikakav aneks ugovora ili promijenjen ugovor niti išta slično. Da li imam pravo potraživati neisplaćeni dio plaće i na koji način?

Ukoliko iznos otpremnine u slučaju otkaza ugovora o radu nije određen kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili drugim dokumentom, tada se iznos otpremnine određuje sukladno odredbama članka 119. Zakona o radu.

Isti članak određuje kako se otpremnina ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca. Dakle, navedena odredba Zakona o radu ne određuje da se radi o neto iznosu plaće pa se stoga otpremnina izračunava u bruto iznosu, a prema izračunu bruto plaće radnika.

Što se tiče smanjenja plaće radnicima, ista se može smanjiti na nekoliko načina. Naime, ukoliko kod Vašeg poslodavca djeluje sindikat, poslodavac i sindikat mogu sklopiti kolektivni ugovor ili izmjene kolektivnog ugovora, kojim npr. mogu izmijeniti vrijednost bodova, prema kojima se npr. određuje i iznos plaća radnika kod Vašeg poslodavca.

Ukoliko navedeno nije Vaš slučaj, tada se plaća radnika koja je ugovorena samo ugovorom o radu, može mijenjati izmjenom istog ugovora o radu u obliku aneksa ugovoru ili novog ugovora, pri čemu obje ugovorne strane moraju dati svoj pristanak na takve izmjene. Dakle, poslodavac u tom slučaju nije ovlašten jednostrano mijenjati Vašu plaću bez Vašeg pristanka tj. sklapanja aneksa ugovora o radu ili novog ugovora o radu.

Poslodavac također može u tom slučaju primijeniti odredbu članka 115. Zakona o radu, te ukoliko radnik ne pristane na smanjenje plaće otkazati ugovor o radu te ponuditi radniku sklapanje novog ugovora o radu sa smanjenim iznosom plaće.

Napominjem kako se odredbe Zakona o radu odnosne na otkaz ugovora o radu primjenjuju i na otkaz ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu.

Radnik može potraživati neisplaćene plaće sukladno odredbama Zakona o radu, pravilnika o radu ili kolektivnog ugovora, te se za isto obratite svom sindikalnom povjereniku ili odvjetniku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.