Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izračun otpremnine

Molim Vas za pojašnjenje u vezi s isplatom otpremnine. Naime, s danom 31.12.2010. raskinut mi je ugovor o radu iz poslovno uvjetovanih razloga i istog mi je datuma isplaćena otpremnina. Kao osnovica za obračun otpremnine uzete su moje plaće ostvarene u 10., 11. i 12. mjesecu 2010. godine (isplaćene u 11. i 12. mjesecu 2010. i u 1. mjesecu 2011. godine). S obzirom na to da Zakon o radu navodi da se kao osnovica za obračun uzima prosjek plaće ostvarene u 3 mjeseca prije isteka ugovora o radu, a meni je ugovor istekao 31.12., dakle u 12. mjesecu, nije li kao osnovicu za obračun trebalo uzeti place ostvarene u 9., 10. i 11. mjesecu 2010. godine (isplaćene u 10., 11. i 12. mjesecu 2010.)?

Prilikom izračuna otpremnine, ista se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.

Ako posebnim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu radnika nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Otpremnina se dakle izračunava temeljem prosječnih plaća koje je radnik ostvario tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, što u Vašem slučaju znači da će se otpremnina izračunati temeljem prosjeka tri plaće isplaćenih za rad u listopadu, studenom i prosincu 2012. godine.

Sukladno članku 85. Zakona o radu, poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako je iznos otpremnine utvrđen.

Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati otpremninu ili ju ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata otpremnine radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.

Takav obračun je ovršna isprava, te temeljem takvog obračuna radnik može pokrenuti ovrhu protiv poslodavca radi isplate iznosa otpremnine.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.