Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Rad muzičara u ugostiteljskoj radnji

S druge strane, udruženja muzičara osnovana su prema Zakonu o udrugama i ne bave se agencijskom - posredničkom djelatnosti.

Sto se tiče forme rada u ugostiteljskom objektu jedino ukoliko se radi o stalnom zaposlenju u pitanje dolazi ugovor o radu, dok je u slučaju glazbenika u ugostiteljskim objektima najčešće u pitanju povremeno obavljanje poslova, pa se u tom slučaju zaključuju ugovori o djelu.

Naravno, istima je regulirano da li se radi o netto ili brutto naknadi glazbenicima, a Hrvatska glazbena unija je oduvijek nastojala, zbog zaštite svih zainteresiranih strana, kao i poštivanja pozitivnih propisa, uputiti da se isplata vrši putem žiro-računa (ukoliko se radi o djelu) ili putem tekućeg računa (ukoliko se radi o zaposlenju) kao jedini legalni i neprijeporni način plaćanja za obavljeni posao.

Nadalje napominjemo da se iznosi poreza i prireza obračunavaju prilikom isplate za obavljanje umjetničkog djela na iznos honorara umanjenog za 25% , uz pripadajuću potvrdu nadležne strukovne udruge da se radi o izvođenju umjetničkih djela (koje se izdaje umjetnika od strane strukovne udruge čiji je član), a sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.