Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na regres

Naime, jedno od često postavljanih pitanja na ovom portalu je i kako je Zakonom o radu uređeno pravo radnika na regres za godišnji odmor.

Za razliku od prava na godišnji odmor koje je izrijekom uređeno odredbama Zakona o radu kako u pogledu najkraćeg trajanja tako i u pogledu rasporeda korištenja godišnjeg odmora, korištenja godišnjeg odmora u dijelovima te ništetnost odreknuća od korištenja godišnjeg odmora, pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora nije uređeno odredbama Zakona o radu.

Kod poslodavaca koji nemaju pravilnik o radu ili zaključeni kolektivni ugovor to pitanja može biti uređeno i ugovorima o radu mada je to rijedak slučaj i u pravilu kod tzv. malih poslodavaca pitanje regresa nije regulirano.

Kada je kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu uređeno pitanje prava na regres za korištenje godišnjeg odmora onda treba znati da će radnik svoje pravo moći ostvariti samo ako je koristio godišnji odmor.

Isto tako nije od važnosti da li je ugovor o radu zaključen na određeno ili neodređeno vrijeme.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.