Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora

U slučajevima kada poslodavac želi izmijeniti sadržaj ugovora o radu bez obzira o kojoj se njegovoj odredbi radi, a radnik na to ne želi dati svoj dobrovoljni pristanak, ugovor o radu se može izmijeniti samo na način da poslodavac otkaže postojeći ugovor o radu i ponudi radniku sklapanje novog ugovora.

Najčešći razlozi kada će poslodavac ponuditi radniku otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora (naravno kada prethodno izostane suglasnost radnika na dogovornu izmjenu sadržaja ugovora) je promjena radnog mjesta, visine plaće, trajanja dnevnog tj. tjednog radnog vremena.

Ovdje treba naglasiti i da kod ove vrste otkaza ugovora o radu moraju biti ispunjeni svi zakonom predviđeni opravdani razlozi za otkaz koji bi trebali postojati i da se radi o redovitom otkazu ugovora o radu radi poslovno odnosno osobno uvjetovanih razloga.

Također naglašavamo da je i kod ovog postupka nužno provesti Zakonom o radu za to predviđenu proceduru (savjetovanje s radničkim vijećem).

Ukoliko radnik prihvati zaključenje izmjenjenog ugovora o radu u roku koji mu ostavi poslodavac, a koji rok ne može biti kraći od osam dana, i dalje zadržava pravo pobijati odluku o otkazu.

Dakle,usprkos prihvatu ponuđenog ugovora radnik može pokrenuti sudski spor.

Radnik je i u ovakvim slučajevima dužan pridržavati se procedure propisane Zakonom o radu, a to je da se prethodno, prije pokretanja sudskog postupka, treba obratiti poslodavcu zahtjevom za zaštitu prava.

Propuštanjem ove radnje u roku radnik gubi pravo na sudsku zaštitu.

Ovdje je vrlo važno spomenuti i rokove u kojima radnik treba (ako želi) reagirati na odluku o otkazu ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora.

Rok za sklapanje novog ugovora o radu s izmjenjenim uvjetima radnik može prihvatiti u ostavljenom roku koji ne može biti kraći od osam dana.

Ako radnik prihvati ponudu izmjenjenog ugovora ali s takvom ponudom ipak nije zadovoljan jer smatra da je odluka o otkazu nezakonita, svoje protivljenje odluci mora izraziti u obliku zahtjeva za zaštitu prava u roku od petnaest dana od dana kada je prihvatio izmjenjeni ugovor o radu.

Ako radnik odluči ne prihvatiti izmjenjeni ugovor, petnaestodnevni rok za podnošenje zahtjeva za zaštitu prava teče od dana kada je radnik priopćio poslodavcu da ne želi prihvatiti izmjenjeni ugovor, a ako to nije uradio, onda u roku od petnaest dana od dana kada je istekao rok za prihvat izmjenjenog ugovora.

Konkretno, protekom roka od osam plus petnaest dana od dana primitka odluke o otkazu (ako se poslodavac u reguliranju rokova držao minimalnih zakonskih rokova).

Kada govorimo o otkazu ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora treba istaknuti da bez obzira što u ovom postupku poslodavac nudi nastavak radnog odnosa uz izmjenjene uvjete i dalje je obvezan poštovati zakonsku zabranu otkaza određenim kategorijama radnika (npr. trudnice) odnosno otkaz je uvjetovan suglasnošću radničkog vijeća odnosno sindikalnog povjerenika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.