Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredni otkaz ugovora o radu

O izvanrednom otkazu ugovora o radu govorimo kada se otkaz daje radi postojanja takvih činjenica radi kojih, a uz uvažavanje svih okolnosti nije moguć nastavak radnog odnosa do isteka otkaznog roka.

Kada poslodavac izvanredno otkazuje ugovor o radu bit će to u pravilu radi teške povrede odredaba ugovora o radu od strane radnika, odnosno njegovog teškog skrivljenog ponašanja. Skrivljeno ponašanje radnika jedan je od razloga i za redovito otkazivanje ugovora o radu (redoviti otkaz ugovora o radu radi skrivljenog ponašanja).

Međutim bitna razlika između ove dvije vrste otkaza ugovora o radu je da kad nastupi slučaj da se ugovor otkazuje izvanredno nema obveze poštivanja otkaznog roka i posljedice odluke o otkazu (prestanak radnog odnosa) nastupaju odmah po dostavi odluke radniku.

Smatram bitnim ovdje istaknuti (a se pitanje često ponavlja) da bez obzira što se radi o izvanrednom otkazu posljedica otkaza ne može nastupiti danom donošenja odluke već danom uručivanja odluke radniku.

U Zakonu o radu nećemo naći pobrojane razloge radi kojih je opravdano dati izvanredni otkaz ugovora o radu ali u svakom slučaju uvijek je riječ o skrivljenom ponašanju bilo radnika bilo poslodavca (zavisno od toga tko daje izvanredni otkaz), a to skrivljeno ponašanje vezuje se uz teške povrede radne obveze.

Razlozi za opravdano izvanredno otkazivanje ugovora o radu uvijek će se procjenjivati u konkretnom slučaju ali uvijek polazeći od zakonske odredbe da uz uvažavanje svih okolnosti nastavak radnog odnosa nije moguć.

Zakon o radu predvidio je relativno kratki rok u kojem se može ugovor o radu izvanredno otkazati.

Radi se o roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Prije otkazivanja ugovora o radu poslodavac je u obvezi prethodno se savjetovati sa radničkim vijećem ako je utemeljeno kod poslodavca na isti način kako je to propisano i za redovito otkazivanje ugovora o radu.

Propust poslodavca da se prethodno savjetuje s radničkim vijećem čini odluku o otkazu nedopuštenom.

Bitnim još smatramo istaknuti da u slučajevima kada radnik izvanredno otkazuje ugovor o radu dužan je obrazložiti razloge otkaza (za razliku od slučajeva redovitog otkaza)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.