Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Oblik i dostava odluke o otkazu

Dakle pojednostavljeno rečeno, bez pisane odluke o otkazu ugovora o radu, otkaza nema.

Zakonodavac obvezuje poslodavca da odluku o otkazu mora pisano obrazložiti. Ovo obrazloženje je potrebno radi zaštite kako poslodavca tako i radnika od posljedica nezakonitog otkaza.

U obrazloženju odluke o otkazu poslodavac je dužan navesti sve činjenice na temelju kojih se dokazuje opravdanost odluke o otkazu te obrazložiti tijek postupka otkazivanja (kako bi se utvrdilo da je odluka o otkazu provedena zakonito) te isto tako obrazložiti dio odluke o otkazu kojim se rješava pitanje otkaznog roka i otpremnine.

Uzmimo za primjer poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu radi gospodarskih razloga kao što je npr. smanjenje prodaje u trgovini. Ako bi radi te činjenice poslodavac otkazao određeni broj ugovora o radu u obrazloženju bi morao navesti da se radi o padu prometa, imati za to odgovarajuće dokaze te da je postojeći broj zaposlenih neracionalan u odnosu na ostvarivani promet.

Pod određenim uvjetima (ako poslodavac ima više od 20 zaposlenih), poslodavac je dužan obrazložiti kriterije o izboru radnika kojima otkazuje ugovor o radu (dužan je pri odlučivanju o otkazu voditi računa o starosti i obvezama uzdržavanja koje terete pojedinog radnika kao i o trajanju radnog odnosa), odnosno mora utvrditi da ne može radnika kojemu otkazuje zaposliti na drugim poslovima ili ga obrazovati za druge poslove.

Postupak otkazivanja podrazumijeva da se o namjeravanoj odluci prethodno savjetovalo s radničkim vijećem odnosno sindikalnim povjerenikom ako radničko vijeće nije utemeljeno. U slučajevima kada se radi o otkazu radi skrivljenog ponašanja poslodavac navodi i činjenice vezane uz omogućivanje radniku da iznese obranu.

Duljina trajanja otkaznog roka i pravo na otpremninu vezani su uz trajanje radnog odnosa radnika kod tog poslodavca pa je poslodavac u obrazloženju odluke dužan navesti osnovu na temelju koje je izračunao trajanje otkaznog roka i pravo na otpremninu odnosno iznos otpremnine.

Zakon o radu nije propisao obvezu da odluka o otkazu mora imati i pouku o pravnom lijeku pa izostanak ove pouke nema za posljedicu ništavost odluke o otkazu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.