Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredni otkaz od strane radnika

Ovu mogućnost otkazivanja ugovora o radu imaju i poslodavac i radnik, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge činjenice radi koje uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih strana nastavak radnog odnosa nije moguć.

U ovom savjetu iz radnog prava pozabavit ćemo se izvanrednim otkazom ugovora o radu od strane radnika.

Zajedničko izvanrednom otkazu ugovora o radu, bilo kada ga otkazuje poslodavac ili radnik je da otkaz mora imati pisani oblik, da se može otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji, te da mora biti obrazložen.

Ovaj posljednji uvjet bitno je različit u odnosu na slučajeve kada radnik redovito otkazuje ugovor o radu. U tim slučajevima (redoviti otkaz ugovora) radnik nije dužan obrazložiti razloge otkaza ugovora.

Međutim u takvim slučajevima dužan je poštovati otkazni rok koji za slučaj otkazivanja ugovora o radu od strane radnika, ne može biti duži od mjesec dana kada radnik za to ima osobito važan razlog.

S obzirom da u slučajevima izvanrednog otkazivanja ugovora o radu nema obveze poštivanja otkaznog roka, razlozi radi kojih radnik izvanredno otkazuje ugovor o radu moraju biti navedeni u otkazu ugovora te je radnik dužan dokazati postojanje tog važnog razloga.

Zakon o radu izrijekom ne navodi razloge radi kojih, bilo poslodavac ili radnik mogu izvanredno otkazati ugovor o radu, ali postoji bogata sudska praksa koja ukazuje na razloge koji bi mogli biti opravdanim razlogom izvanrednog otkazivanja.

Kako se ovaj savjet fokusira na izvanredni otkaz ugovora o radu od strane radnika nabrojat ćemo samo neke razloge koji bi bili dopušteni.

To su npr. slučajevi kada poslodavac neuredno izvršava svoje obveze, kada se ne primjenjuju mjere i postupci zaštite na radu pa je ugrožena sigurnost radnika, kada se ne isplaćuju plaća i naknade uopće ili u cijelosti, kada se radnika uznemirava i slično.

Radi određenog broja pitanja u vezi mogućnosti izvanrednog otkazivanja ugovora o radu, kada radnik nađe drugi posao i to prvenstveno iz razloga trenutnog prestanka rada, mišljenja smo da takav razlog nije opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu.

Otkazni rok u trajanju od 30 dana, a kako to propisuje Zakon o radu, nije predug rok da radnik ne bi mogao dogovoriti s drugim poslodavcem početak rada, a u činjenici da je radnik našao bolje plaćeni posao ili kvalitetniji posao ne može se pronaći opravdanje za nepoštivanje otkaznog roka, odnosno izvanredno otkazivanje ugovora o radu.

U slučajevima kada radnik s pravom izvanredno otkazuje ugovor o radu ima pravo na naknadu štete od poslodavca, ako je poslodavac kriv za nastanak okolnosti koje su dovele do otkazivanja ugovora o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.