Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Redovni otkaz ugovora o radu

Zaposlena sam od 01.07.2008. kod poslodavca koji zapošljava manje od dvadeset radnika. U slučaju da se s poslodavcem ne mogu sporazumjeti oko prekida radnog odnosa, zanima me koja bi bila moja prava i obveze u slučaju ako bih dala redoviti otkaz ugovora o radu prema čl. 107. st. 6. Zakona o radu (NN 149/09) uz ugovoreni otkazni rok (mjesec dana prema Ugovoru o radu).Može li se poslodavac odreći gore spomenutog ugovorenog otkaznog roka ili mora postupiti prema čl. 114 st. 4. Zakona (isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da sam radila do isteka otkaznog roka) ako želi da prestanem dolaziti na posao prije isteka ugovorenog otkaznog roka? Da li bih imala pravo na korištenje razmjenog dijela godišnjeg odmora ili samo na naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora prema čl. 61. st. 1. Zakona? Kome se obratiti u slučaju ako poslodavac ne bi priznao gore navedena prava?

Iz Vašeg pitanja pretpostavljam kako ste odlučili kao radnica redovno otkazati svoj ugovor o radu, te Vas zanimaju koja prava Vam u tom slučaju pripadaju.

Sukladno odredbama članka 107. Zakona o radu, i poslodavac i radnik mogu uvijek redovno otkazati ugovor o radu (osim u slučaju ugovora o radu na određeno vrijeme, kada otkaz ugovora mora biti predviđen samim ugovorom), međutim poslodavac za to uvijek mora imati opravdani razlog (poslovno uvjetovani, osobno uvjetovani ili otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika), dok radnik sukladno stavku 6. istog članka, može redovno otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok, ne navodeći za to razlog.

Dakle, ako imate sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme, uvijek možete kao radnik redovno otkazati ugovor o radu, bez navođenja opravdanog razloga, poštujući pri tome propisani ili ugovoreni otkazni rok.

Naveli ste kako je Vašim ugovorom o radu određeno da ukoliko radnica otkazuje ugovor o radu, da se tada primjenjuje otkazni rok u trajanju od mjesec dana. U tom slučaju, otkazni rok počinje teći danom uručenja pisanog otkaza poslodavcu, te ste za cijelo vrijeme trajanja jednomjesečnog roka dužni dolaziti na posao i redovno izvršavati svoje obveze iz ugovora o radu. Ako Vas poslodavac zamoli da za vrijeme otkaznog roka ne dolazite raditi, tada Vam takav zahtjev treba uputiti pisanim putem, te Vam je poslodavac dužan za to vrijeme isplatiti naknadu plaće kao da ste radili.

Što se tiče korištenja godišnjeg odmora za vrijeme otkaznog roka, zahtjev za korištenjem godišnjeg odmora morate uputiti poslodavcu, koji će potom odlučiti da li će odobriti Vaš zahtjev s obzirom na organizaciju rada. Napominjem kako sukladno članku 113., stavku 2. Zakona o radu, otkazni rok ne teče za vrijeme trajanja godišnjeg odmora, stoga ako Vam je u interesu da otkazni rok traje mjesec dana nemojte ni tražiti korištenje godišnjeg odmora.

U svakom slučaju, poslodavac će Vam biti dužan obračunati neiskorištene dane godišnjeg odmora, te Vam za to isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor sukladno odredbama  članka 61. Zakona o radu.

U slučaju da Vam poslodavac ne prizna neko od prava koja Vam pripadaju, savjetujem da se odmah konzultirate s odvjetnikom ili predstavnikom sindikata, s obzirom da u slučaju povrede prava iz radnog odnosa, imate kratke rokove za uložiti zahtjev za ostvarenje svog prava, sukladno odredbama članka 129. Zakona o radu.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.