Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Izvanredni otkaz ugovora o radu

Radio sam u poduzeću (d.o.o.) na neodređeno vrijeme četiri godine i na godišnji odmor sam otišao 13.06.2011. godine. Kada sam se vratio sa godišnjeg odmora 11.07.2011. godine, poslodavac mi je usmeno priopćio da sam zbog nedonošenja doznake za jedan dan dobio izvanredni otkaz i da sam odjavljen s 10.06.2011. godine. Trebao sam dobiti i slobodne dane za vjenčanje koje sam imao 02.07.2011. Dana 06.06.2011. godine usmenim putem sam s poslodavcem dogovorio da odem na pregled kod liječnika, te mi je poslodavac rekao da nije potrebno da donosim doznaku, nego da uzmem slobodan dan. Radnu knjižicu, obrasce o odjavi sa Zdravstvenog i Mirovinskog osiguranja, uz potvrdu primitka odjave osiguranja, dobio sam 18.07.2011. godine, iako je na potvrdi primitka odjave osiguranja radnika datum 17.06.2011. godine i nije potpisana od strane radnika, nego samo strane poslodavca. Nisam dobio odluku o otkazu ugovora o radu, niti PK karton. Prije otkazivanja ugovor o radu, poslodavac me nije pismeno upozorio na obveze iz radnog odnosa, niti omogućio da iznesem svoju obranu. Plaće u poduzeću su isplaćivane dio na račun, a dio na ruke, s tim da nisam dobio isplatu svih plaća čak niti na račun, niti sam u četiri godine rada dobio ikada platnu listu na kraju mjeseca. U međuvremenu sam našao novi posao i trebao bi početi raditi u kolovozu 2011. godine, pa Vas molim za savjet, da li je poslodavac ispravno postupio i što bih trebao napraviti u slučaju da nije postupio po zakonu?

Pravnik odgovara: Izvanredni otkaz ugovora o radu

U Vašem slučaju prvo bih odgovorio na dio koji se odnosi na sam izvanredni otkaz ugovora o radu. Naime, sukladno odredbi članka 108. Zakona o radu, poslodavac ima opravdani razlog za otkaz ugovora o radu, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. Takav otkaz može se uručiti radniku samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

U svakom slučaju, izvanredni otkaz se mora uručiti radniku, te takav otkaz mora biti u pisanom obliku, sa obrazloženjem. Otkaz dan usmeno se ne smatra otkazom ugovora o radu, bez obzira što poslodavac može usmeno obrazložiti razloge za izvanredni otkaz. Napominjem kako prije davanja izvanrednog otkaza ugovora o radu poslodavac nije dužan radnika upozoriti na mogućnost davanja otkaza (takvo upozorenje je potrebno prije davanja redovnog otkaza ugovora o radu skrivljenim ponašanjem radnika).

Poslodavac je međutim dužan radniku omogućiti da iznese svoju obranu, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

U Vašem slučaju, prema onome što ste napisali, svakako je formalno nevaljano uručen otkaz ugovora o radu, a dvojben je i razlog izvanrednog otkazivanja ugovora o radu. Naime, ne donošenje doznake zbog privremene spriječenosti dolaska na posao, pri čemu je sam poslodavac rekao radniku da radnik koristi slobodan dan umjesto dan bolovanja, svakako ne predstavlja opravdani razlog za izvanredno otkazivanje ugovora o radu.

U svakom slučaju, poslodavac Vam je nakon dana otkazivanja ugovora o radu, a u roku od 15 dana, dužan vratiti sve isprave i primjerke odjave s mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Dakle, poslodavac je u Vašem slučaju prekršio navedeni rok te je time počinio prekršaj.

Također, poslodavac je dužan u roku od 15 dana od isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, dužan dostaviti obračun plaće iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni. Ne dostavljanje takvih obračuna, kao i isplata plaće „na ruke“ predstavljaju prekršaj poslodavca.  

Što se tiče zaštite Vaših prava, sukladno odredbi članka 129. Zakona o radu, kao prvi korak morate poslodavcu podnijeti zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa kojim možete tražiti ostvarenje prava koje Vam je odlukom poslodavca pravo povrijeđeno (izvanredni otkaz ugovora o radu). Međutim, takav zahtjev se mora podnijeti u roku od 15 dana od dana dostave odluke kojom Vam je povrijeđeno pravo.

Svakako Vam savjetujem da se konzultirate sa odvjetnikom ili sindikalnim povjerenikom, a koji bi Vas uputili dalje kako postupati. Preporučujem da se istima javite što je ranije moguće. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.