Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Zakonska zabrana natjecanja

Molim vas savjet vezano za ugovor o radu. Moj ugovor na određeno vrijeme u trajanju od 6 mjeseci sadrži članak koji kaže slijedeće: "U skladu s pravima i obvezama Radnika koji proizlaze iz ovog ugovora, Radnik je obvezan Poslodavcu staviti na raspolaganje sav svoj radni potencijal, te se obvezuje da neće obavljati nikakve druge poslove za svoj ili tuđi račun iz djelatnosti koju obavlja Poslodavac. Obavljanje svake plaćene sporedne djelatnosti je načelno zabranjeno. Za iznimne slučajeve potrebno je pisano odobrenje Poslodavca". Radim u marini na recepciji, a drugi posao koji radim je turistički vodič. U prethodnom ugovoru mi nije bilo navedeno da mi je zabranjeno obavljati svaku plaćenu djelatnost. Da li poslodavac ima pravo radniku nešto zabranjivati u njegovo slobodno vrijeme?

Pravnik odgovara: Zakonska zabrana natjecanja

Sukladno odredbama čl. 93. Zakona o radu, radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana natjecanja). Ako radnik postupi protivno takvoj zabrani, poslodavac može od radnika tražiti naknadu pretrpljene štete ili može tražiti da se sklopljeni posao smatra sklopljenim za njegov račun, odnosno da mu radnik preda zaradu ostvarenu iz takvoga posla ili da na njega prenese potraživanje zarade iz takvoga posla.

Međutim, ako je u vrijeme zasnivanja radnog odnosa poslodavac znao da se radnik bavi obavljanjem određenih poslova, a nije od njega zahtijevao da se prestane time baviti, smatra se da je radniku dao odobrenje za bavljenje takvim poslovima.

U Vašem slučaju svakako bi trebalo ispitati kojim se sve djelatnostima Vaš poslodavac bavi, kao i da li ste kao turistički vodič počeli raditi prije rada kod poslodavca, te je on znao da radite i kao turistički vodič ili ste s tim radom počeli naknadno, te je poslodavac i naknadno saznao da u slobodno vrijeme radite kao turistički vodič. Ako je djelatnost Vašeg poslodavca i turistička, a osobito djelatnost turističkog vodiča, tada svakako morate prestati raditi kao turistički vodič u slobodno vrijeme ili takvu zaradu morate predati poslodavcu (naravno, osim ako je, kao što sam naveo, poslodavac pri zasnivanju radnog odnosa znao da radite kao turistički vodič, a nije zahtijevao od Vas da prestanete obavljati taj posao).

Zabranjivanje obavljanja svake plaćene djelatnosti izvan radnog vremena i izvan radnog mjesta, a koja djelatnost nije djelatnost i poslodavca, je svakako upitno, te je podložno detaljnom ispitivanju svih okolnosti konkretnog slučaja.

Svakako smo mišljenja kako radnikovo obavljanje plaćene djelatnosti izvan radnog vremena i izvan radnog mjesta, a koja ne utječe na zdravlje radnika i njegovu radnu sposobnost da normalno i uredno obavlja svoje radne dužnosti na radnom mjestu te ne ometa ispunjavanje obveza iz ugovora o radu, ne predstavlja skrivljeno ponašanje radnika, niti razlog za otkaz ugovora o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.