Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Prekid radnog staža

Koji je najduži zakonski rok između prestanka rada u jednoj firmi i početka rada u drugoj, a da se ne dogodi prekid radnog staža?

Radni staž se kao pojam u Zakonu o radu spominje u dijelu koji se odnosi na stručno osposobljavanje za rad (pripravništvo). Pojam "radnog staža" se u praksi koristi za provedeno vrijeme u mirovinskom osiguranju, pa tako Zakon o mirovinskom osiguranju koristi termin "staž u osiguranju". Pri tome Zakon o mirovinskom osiguranju pojam "staž u osiguranju" definira kao "razdoblje koje je osiguranik proveo nakon navršene 15. godine života u obveznom mirovinskom osiguranju i produženom osiguranju".

Međutim, često kolektivni ugovori ili pravilnici o radu pri određivanju prava radnika koriste pojam "staža", kada se radniku utvrđuje pravo na npr. dodatne dane godišnjeg odmora ili uvećanja plaće temeljem trajanja radnog odnosa kod istog poslodavca ili općenitog trajanja radnog odnosa. Tako npr. Kolektivni ugovor za djelatnost trgovine u članku 21. određuje dodatne dane godišnjeg odmora za radnike sukladno godinama radnog staža (npr., za radni staž od 1 do 5 godina, radnik ima pravo na 1 dodatni dan godišnjeg odmora).

Ipak, u jednom dijelu Zakona o radu spominje se prekid rada (tj. "radnog staža") a kada je to vezano za korištenje godišnjeg odmora radnika. Naime, člankom 58., stavak 1., određeno je da radnik koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbama članka 55. i članka 56. Zakona o radu nakon šest mjeseci neprekidnog rada. U ovom slučaju se prekid rada između dva radna odnosa koji je duži od 8 dana (dakle prekida "radnog staža" tj. "mirovinskog staža") tretira jednako kao i da se radnik općenito prvi put zapošljava.

Dakle, najduži zakonski rok između dva radna odnosa može biti najviše 8 dana u slučaju kada želite koristiti svoja prava na godišnji odmor sukladno odredbama o radu, dok je u drugim slučajevima najdužeg roka zapravo nema. Prekid osiguranja u mirovinskom osiguranju ne nastaje samo ako s jednim danom prestaje radni odnos kod jednog poslodavca, a već s drugim danom počinjete radni odnos kod drugog poslodavca.

Ako ste svojim pitanjem ciljali na nešto drugo, predlažem da se obratite odvjetniku ili predstavniku sindikata. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.