Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Ako ste radili više sati, zaslužujete veću plaću

Ako ste u nekom mjesecu odradili više sati, zakon kaže da zaslužujete veću plaću. No, praksa pokazuje da radnik uglavnom dobiva unaprijed dogovorenu plaću bez obzira na trud.

Pravnik odgovara: Ako ste radili više sati, zaslužujete veću plaću

Pitanje: U ugovoru o radu navedeno mi je da se radi 40 sati tjedno. Tvrtka radi svaki dan bez obzira na neradne dane. Računaju li se radni sati samo u radnim danima (ponedjeljak-petak x 8 sati? Primjerice, kolovoz ima 21 radni dan što podrazumijeva 168 sati. Budući da dva praznika padaju na radni tjedan, pridaje se 16 sati. Ako radnik po rasporedu radi na oba blagdana, mora li taj mjesec odraditi 184 sata ili 168 sati? Primijetila sam da kolege koji su bili slobodni na blagdan imaju odrađeno 168 sati, dok smo mi ostali radili puna 184 sata.

To znači da smo nejednaki po odrađenoj satnici, a na istom smo radnom mjestu. Trebamo li i mi koji smo radili na blagdane također odraditi 168 sati? Kako je to regulirano zakonom?

Odgovor: Sukladno odredbama članka 43. Zakona o radu, ugovor o radu može se sklopiti na puno ili nepuno radno vrijeme. Puno radno vrijeme ne može biti duže od 40 sati tjedno, dok se nepunim radnim vremenom smatra svako radno vrijeme kraće od 40 sati tjedno. Radni sati računaju se u razdoblju od tjedan dana, imajući pri tome na umu da sukladno članku 54. Zakona o radu radnik mora imati tjedni odmor u trajanju od najmanje 24 sata. Dakle, radnik u tijeku jednog tjedna bar neprekidno 24 sata ne smije raditi, pri čemu se takav odmor najčešće koristi nedjeljom ili na dan koji prethodi ili slijedi poslije nedjelje, uz određene iznimke.

Radni sati se obračunavaju sukladno radnom tjednu. Najčešće se rad blagdanima plaća povećano, što bi značilo da bi radnici koji su radili 168 sati tijekom mjeseca kolovoza dobili jedan iznos plaće, dok bi radnici koji su radili 168 sati te na oba blagdana tijekom mjeseca kolovoza trebali primiti uvećanu plaću za mjesec kolovoz, obzirom na rad blagdanima.

U Republici Hrvatskoj je najčešća praksa da se iznos mjesečne plaće isplaćuje za jedan kalendarski mjesec rada, pri čemu nije bitno da li je u tom mjesecu bilo više radnih sati ili manje, osim ako ugovorom o radu ili drugim propisom tj. podzakonskim aktom nije određeno da se plaća obračunava temeljem obavljenih radnih sati u konkretnom mjesecu. Za konkretniji odgovor ili savjet, morati ćete se obratiti predstavniku sindikata ili odvjetniku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.