Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Pušenje na radnom mjestu samo u posebnom prostoru

Iako će neki reći da su time ugrožena ljudska prava onih koji puše, ako radite u tvrtki s malim brojem radnika, poslodavac vam nije dužan osigurati prostor za pušenje, posebice ako uvjeti rada ne dozvoljavaju duhanski dim zbog sigurnosti.

Pravnik odgovara: Pušenje na radnom mjestu samo u posebnom prostoru

Pitanje: Dva smo pušača, a ukupno nas je 12 zaposleno u našoj poslovnici. Radim u tvrtki koja prodaje iverice  (ploče od prešane piljevine)  koje služe za izradu namještaja. Dakle, imamo skladište s tim ivericama i s vanjske strane objekta su cikloni- ventilatori koji usisavaju piljevinu. Radi se o finoj prašini.

Naš šef, voditelj poslovnice, zabranio je pušenju u cijelom krugu tvrtke. Znači, da bismo popušili cigaretu za pauzu trebamo izaći van tvrtke ispred ograde. U objektu koji se sastoji od prodajnog salona i velikog skladišta sa radionom nemamo nikakav izdvojen prostor za pušenje.

Šef nam je rekao da je pušenje zabranjeno radi mogućeg zapaljenja zato jer radimo s drvenim materijalom i finom piljevinom. To mi nekako logički i zvuči, ali ipak pitam, je li po zakonu doista zabranjeno pušenje u tvrtki i njezinom okrugu? Prijeti nam se da ćemo, ukoliko dođe inspekcija i uhvati nas kako pušimo (u nasem primjeru vani iza objekta, na suprotnom zidu od tih ventilatora za piljevinu) dobiti kaznu od 2000 kn, a naši direktori od 20 000 do 50 000kn. Je li to istina?

Odgovor:

Nekoliko propisa regulira pušenje na radnom mjestu, od kojih su dva najvažnija Zakon o zaštiti na radu te Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Zakonom o zaštiti na radu člankom 63., određeno je kako je poslodavac dužan prikladnim mjerama provoditi zaštitu nepušača od djelovanja duhanskog dima, te kako je zabranjeno pušenje na sastancima i u radnim prostorijama i prostorima osim onih u kojima je poslodavac iznimno utvrdio da je pušenje dozvoljeno.

Također je važno napomenuti da određeni poslodavci zasebno uređuju pitanje pušenja radnika za vrijeme radnog vremena, osobito obzirom na osjetljivost proizvodnog procesa zbog lake zapaljivosti materijala s kojima se radi ili vrste procesa rada. Takvi postupci i pravila najčešće su uređeni Pravilnicima o zaštiti na radu ili drugim podzakonskim propisima, u kojima se eventualno i određuje kada i gdje je radnicima dozvoljeno pušenje.

Zakonom o radu, člankom 33. određeno je da je poslodavac dužan organizirati rad na način koji osigurava zaštitu života i zdravlja radnika, u skladu s posebnim zakonima i drugim propisima i naravi posla koji se obavlja.    

Dakle, u Vašem slučaju pušenje može biti dozvoljeno jedino na mjestima na kojima je poslodavac označio kao prostore i prostorije za pušenje.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.