Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žene na poslu traže ravnopravnost, a ne 'poseban tretman'

Unatoč pozitivnim pomacima, žene i dalje duže čekaju posao i više ih je nezaposleno nego muškaraca, a isti rad dobivaju manju plaću. Što žene očekuju od svog radnog mjesta i još niz zanimljivih podataka možete pronaći u istraživanju koje je proveo MojPosao.

Žene na poslu traže ravnopravnost, a ne 'poseban tretman'

Iako je postignut niz pozitivnih promjena koje su poboljšale položaj žena na tržištu rada, one su još uvijek jedna od ugroženijih skupina. Žene, u prosjeku, duže čekaju posao i više ih je nezaposleno nego muškaraca, lošije su plaćene za isti rad i nadprosječno koncentrirane u određenim djelatnostima koje se opisuju kao 'tipično ženske'.

Tijekom proljeća ove godine, MojPosao je proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi što žene očekuju od svog radnog mjesta i poslodavca te što je za njih 'idealna tvrtka' u kojoj bi željele raditi.

U istraživanju je sudjelovalo više od 500 ispitanica i ispitanika, a dio je projekta 'Žene biraju novu šansu - osnaživanja žena za aktivno sudjelovanje na tržištu rada' koji se provodi u sklopu programa EU za Hrvatsku, IPA IV. komponenta 'Razvoj ljudskih potencijala – Žene na tržištu rada'.

Nositelj projekta je CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Partneri na projektu su: Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zagreb, portal MojPosao i Institut za razvoj tržišta rada.

Tvrtka i radno mjesto 'po mjeri' žena

Najviše ispitanica željelo bi raditi u srednje velikoj tvrtki ili instituciji (od 20 do 200 zaposlenika) ili maloj tvrtki (do 20 zaposlenika). Velike tvrtke su prvi izbor za muške ispitanike.

Najbitniji element radnog mjesta i ženama i muškarcima je mogućnost osobnog razvoja i razvoja kompetencija. Mogućnost postizanja dobrih rezultata ženama je na drugom mjestu, dok su muškarcima na drugom mjestu uvjeti rada. Na posljednjem mjestu za obje skupine ispitanika nalaze se bonusi i ostale materijalne beneficije i nagrade.

Gotovo svim ispitanicima ulaganje u edukaciju i razvoj na radnom mjestu je bitno ili čak jako bitno. Više od polovice ispitanika (57% muškaraca i 60% žena) smatra da se edukacija treba odvijati za vrijeme radnog vremena.

Od pogodnosti na radnom mjestu i muškarcima i ženama je na prvom mjestu fleksibilno radno vrijeme te mogućnost korištenja pauze u terminima kada njima to odgovara. Topli obrok u tvrtki voljelo bi dobiti 62% muškaraca i 56% žena. Kada je u pitanju mogućnost rada od kuće, koristilo bi ju 65% muškaraca i 51% žena. Organiziranje jaslica/ vrtića unutar tvrtke podržava 24% muškaraca i 39% žena.

Prekovremenom radu u potpunosti se protivi svega 3% ispitanika. Ostali ispitanici nemaju ništa protiv odrađivanja prekovremenih sati ukoliko ih se za takav rad 'nagradi'. Većina muškaraca (89%) i žena (87%) za prekovremeni rad bi voljelo biti nagrađeno novčanim bonusom.

Očekivanja od vodstva tvrtke i nadređenih

Većini muškaraca (69%) i žena (85%) nagrade i priznanja za kvalitetu upravljanja i korektan odnos prema zaposlenicima su bitni prilikom odabira tvrtke. Prosječno 7% ispitanica i ispitanika na to ne obraća pažnju.

Da su u vodstvu tvrtke podjednako zastupljene žene i muškarci važno je za više od dvije trećine žena i polovicu muškaraca.

U slučaju diskriminacije većina ispitanika i ispitanica očekuje od nadređenog da jasno zauzme stav i pokaže da se takvo ponašanje neće tolerirati u tvrtki. Polovica žena smatra da bi bilo korisno održati edukaciju cijelog radnog kolektiva o ravnopravnosti spolova ili uvesti pravilnik kojim bi se diskriminirajuće ponašanje sankcioniralo.

Rad u timu

Najvećem broju muškaraca u istraživanju (47%) nije važno u kakvom timu rade, dok bi najviše žena (48%) radilo u timu u kojem su podjednako zastupljeni muškarci i žene.

Odnos prema diskriminaciji

Dok za većinu muškaraca nije bitno obraća li tvrtka u kojoj rade posebnu pažnju na suradnju s ženama vlasnicama obrta i tvrtki, za gotovo polovicu žena koje su sudjelovale u istraživanju, to je jedna od bitnijih stavka kod odabira poslodavca.

Uz navedeno, nešto više od polovice žena smatra bitnim da tvrtka ulaže posebnu pažnju u suradnju s drugim tvrtkama sličnih stavova po pitanju ravnopravnosti muškaraca i žena. Isto smatraju i muškarci, ali u nešto manjoj mjeri nego žene.

I žene i muškarci podržavaju uvođenje posebnih mjera koje bi doprinijela ravnopravnosti muškaraca i žena na radnom mjestu. Čak 70% žena i gotovo polovica muškaraca podržala bi takve mjere. Pa ipak, više od trećine muškaraca ne podržava uvođenje posebnih mjera kojima bi se doprinijelo ravnopravnosti među spolovima.

Četvrtina muškaraca ne mari za porodiljni dopust

Gotovo sve žene smatraju da je od iznimne važnosti to da im se omogući povratak na isto radno mjesto nakon korištenja roditeljskog dopusta. Isto smatra 89% muškaraca.

Dvije trećine žena smatra kako je važno ili jako važno da se ohrabri i potiče muškarce na uzimanje roditeljskog dopusta. Isto smatra tek jedna trećina muškaraca. Četvrtina muškaraca smatra kako to uopće nije važno, dok isto smatra svega 7% žena.

Poziv na promociju projekta i prezentaciju rezultata istraživanja

U srijedu 9. studenog 2011. s početkom u 11:00 sati u hotelu Arcotel u Zagrebu, Branimirova 29, održat će se promocija prve rodno osviještene virtualne kompanije koja je realizirana u sklopu projekta 'Žene biraju novu šansu - osnaživanje nezaposlenih žena za aktivno sudjelovanje na tržištu rada'.

Na promociji će se, uz rezultate projekta, prezentirati rezultati istraživanja o poželjnom radnom okruženju i idealnim uvjetima rada iz rodne perspektive te 'prošetati' rodno osviještenom virtualnom tvrtkom.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.