Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Ugovor na pola radnog vremena

Zaposlenici s ugovorom na pola radnog vremena imaju pravo na jednake uvjete kao i oni koji rade dulje. No, iznos mirovinskog osiguranja i broj dana na godišnjem računaju se drugačije.

Pravnik odgovara: Ugovor na pola radnog vremena

Pitanje:

Molim Vas da mi odgovorite koja su moja prava prilikom zasnivanja radnog odnosa na pola radnog vremena.

Priznaje li mi se za godinu dana rada 12 mjeseci radnog staža ili 6 mjeseci radnog staža, imam li pravo na cijeli godišnji odmor ili samo na pola, imam li pravo na božićnicu i regres? Još me zanima  priznaje li mi se eventualni rad duži od pola radnog vremena priznaje kao prekovremeni. Budući da mi je ponuđen takav posao, molim Vas za hitnost.                                                           

Odgovor:

Sukladno odredbama Zakona o radu, radno vrijeme se definira kao vremensko razdoblje u kojem je radnik obvezan obavljati poslove, odnosno u kojem je spreman (raspoloživ) obavljati poslove prema uputama poslodavca, na mjestu gdje se njegovi poslovi obavljaju ili drugom mjestu koje odredi poslodavac.

Radno vrijeme može se odrediti kao puno i nepuno, pri čemu ne može biti duže od 40 sati tjedno, a nepuno radno vrijeme se određuje kao svako radno vrijeme kraće od navedenih 40 sati.

Radnik može sklopiti više ugovora o radu (bilo na određeno ili neodređeno vrijeme) na nepuno radno vrijeme, ali tako da ukupan zbroj radnih sati prema svim ugovorima o radu ne prelazi 40 sati tjedno. Prilikom sklapanja ugovora o radu za nepuno radno vrijeme, radnik je dužan obavijestiti poslodavca o sklopljenim ugovorima o radu za nepuno radno vrijeme s drugim poslodavcem, odnosno drugim poslodavcima.

Ako radnik radi s nepunim radnim vremenom, svaki dodatni sat rada se smatra prekovremenim radom. Poslodavac je dužan osigurati radniku koji radi na nepuno radno vrijeme iste uvjete kao i radniku koji radi na puno radno vrijeme. Trajanje otkaznih rokova kao i izračun iznosa otpremnine  jednaki su kao kod radnika koji radi puno radno vrijeme.  

Međutim, staž u mirovinskom osiguranju obračunava se u trajanju koje odgovara ukupnom broju sati takva rada ostvarenog za pojedine godine, obračunatih na puno radno vrijeme.  Broj dana godišnjeg odmora računa se u omjeru prema punom godišnjem odmoru (no broj dana godišnjeg odmora možete zasebno dogovoriti s poslodavcem prilikom sklapanja ugovora o radu).

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.