Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Odlazak u prijevremenu mirovinu nije obavezan

Stjecanje prava na prijevremenu mirovinu ne znači automatski prestanak važećeg ugovora o radu. Ukoliko ispunjava uvjete za rad, radnica bi trebala zadržati svoj posao sve do godina predviđenih za mirovinu.

Pravnik odgovara: Odlazak u prijevremenu mirovinu nije obavezan

Pitanje: U mojoj tvrtki imamo radnicu koja iduće godine stječe pravo na prijevremenu mirovinu. Ima 39 godina radnog staža, a ovaj mjesec napunit će 60 godina života. Obzirom da moj poslodavac ima namjeru na njenom radnom mjestu zaposliti drugog, mlađeg djelatnika, postoji li zakonska zapreka za otkazivanje ugovora o radu spomenutoj radnici? Može li ona odbiti ići u prijevremenu mirovinu, obzirom da je zakonski propisana dob 65 godina života?

Odgovor: Sukladno odredbi članka 104. Zakona o radu, ugovor o radu prestaje smrću radnika, istekom vremena na koje je sklopljen ukoliko je riječ o ugovoru na određeno vrijeme te kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža. Ugovor o radu može se otkazati i ako se poslodavac i radnik drukčije dogovore, sporazumom radnika i poslodavca, dostavom pravomoćnog rješenja o priznanju prava na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, otkazom i odlukom nadležnog suda.

Dakle, stjecanje uvjeta za prijevremenu mirovinu ne navodi se i ne predstavlja razlog za prestanak ugovora o radu. Stjecanje uvjeta za prijevremenu mirovinu sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju također nije opravdani razlog za otkazivanje ugovora o radu od strane poslodavca.  Prijevremena mirovina predstavlja pravo radnice, koje ona može iskoristiti sukladno pozitivnim zakonskim propisima, ali i ne mora.  

Tek po završetku 65 godina života radnika i nakon barem 15 godina provedenog u mirovinskom osiguranju, poslodavac može obavijestiti radnika da više nije dužan dolaziti na posao i da ugovor o radu prestaje (dakle tada se ugovor o radu ne otkazuje), ali se i tada radnik i poslodavac mogu dogovoriti da radnik ostane u radnom odnosu nakon stjecanja navedenih uvjeta.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.