Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Izvanredan otkaz ugovora o radu

Pronašli ste novi posao i želite što prije dati otkaz? To nije dovoljno dobar razlog za izvanredan otkaz ugovora o radu kojim možete u najkraćem roku završiti svoj sadašnji posao.

Pravnik odgovara: Izvanredan otkaz ugovora o radu

Pitanje:

Ne razumijem u potpunosti izvanredni otkaz koji radnik daje poslodavcu. U kojim slučajevima se to može učiniti?

Razumijem dio koji se odnosi na ozbiljno kršenje obveza iz radnog odnosa od strane poslodavca, ali koji bi bili drugi razlozi?

Konkretno, stvar je u tome da sam trenutno zaposlena na određeno i pruža mi se prilika da se zaposlim na neodređeno na drugom radnom mjestu.

Je li u tom slučaju opravdan izvanredni otkaz, kako bi se izbjegli otkazni rokovi, iz razloga brzog prelaska na drugi posao (kojeg uvjetuje budući poslodavac)? 

Odgovor:

Sukladno odredbama članka 108. Zakona o radu, poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Razlog koji navodite u pitanju svakako ne predstavlja razlog za izvanredno otkazivanje ugovora o radu od strane radnika (dakle, pronalazak novog posla ne predstavlja osobito važnu činjenicu). Također napominjem kako u slučaju da radnik izvanredno otkazuje ugovor o radu, dužan je obrazložiti razloge za otkaz (osim u određenim slučajevima sukladno članku 72. Zakona o radu), za razliku od slučaja kada radnik redovito otkazuje ugovor o radu, kada nikakvo obrazloženje nije potrebno, osim kad radnik traži da otkazni rok traje mjesec dana (bez obzira na duljinu radnog odnosa).  

Dakle, razloge za izvanredno otkazivanje ugovora o radu od strane radnika treba procjenjivati od slučaja do slučaja. Jedan od, primjerice, aktualnih opravdanih razloga svakako bio i neisplata plaće radniku.

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.