Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Plaća u razdoblju kad ne radite

Kad ne radite zbog reorganizacije na poslu, imate pravo na punu prosječnu plaću koju ste ostvarili u posljednja tri mjeseca rada. Osim ako drugačije nije određeno kolektivnim ugovorom ili nekim drugim propisom.

Pravnik odgovara: Plaća u razdoblju kad ne radite

Pitanje:Dobila sam aneks kolektivnog ugovora zaposlenih gdje se navodi da ćemo ići na čekanje radi reorganizacije proizvodnje od početka prosinca 2011 do kraja ožujka u idućoj godini. 

Pisalo je da će poslodavac svim radnicima u tom razdoblju isplaćivati mjesečnu naknadu plaće u iznosu od 1.300,00 kn neto na temelju članka 87. zakona o radu. 

Zanima me kako zakon određuje količinu novca koju bi nam trebali isplatiti za to razdoblje? Jesu li sami poslodavci odlučili o tome i je li to u skladu sa zakonom? 

Također me zbunjuje to što su naveli članak 87. Zakona o radu, a koliko sam upućena on glasi: 'Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu ili obolio od profesionalne bolesti, ima prednost pri stručnom osposobljavanju i školovanju koje organizira poslodavac'.

Odgovor: Sukladno odredbi članka 87. Zakona o radu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. godine (omaškom ste konzultirali pročišćeni tekst starog Zakona o radu iz 2004. godine, u kojem se u članku 87. opisuje prednost pri stručnom osposobljavanju i školovanju), radnik ima pravo na naknadu plaće u takvoj situaciji obzirom da je riječ o prekida rada do kojega je došlo krivnjom poslodavca ili uslijed drugih okolnosti za koje radnik nije odgovoran. Ovdje spada i reorganizacija proizvodnje.

Za razdoblja u kojima radnik ne radi zbog opravdanih razloga određenih zakonom, drugim propisom ili kolektivnim ugovorom, stavkom 5. istog članka Zakona o radu propisuje se da radnik ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće isplaćene mu u prethodna tri mjeseca ako zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno,

U Vašem slučaju vjerojatno je sindikat koji djeluje kod Vašeg poslodavca sklopio aneks kolektivnog ugovora s poslodavcem, a kojim je određeno razdoblje u kojem radnici ne rade, i za koje vrijeme imaju pravo na naknadu plaće u određenom iznosu.

Dakle, Zakon o radu određuje kolika naknada plaće za vrijeme prekida rada mora iznositi, osim kada je drugačije određeno drugim zakonom, propisom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili u Vašem slučaju kolektivnim ugovorom (tj. aneksom kolektivnog ugovora).

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.