Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Nikad nisam dobila ugovor o radu na čitanje

Kad sklapate ugovor u radu, poslodavac vam je dužan potvrdu o sklopljenom ugovoru i kasnije obračune plaća. Ukoliko to ne učini, riječ je o težem prekršaju.

Pravnik odgovara: Nikad nisam dobila ugovor o radu na čitanje

Pitanje: Poslodavac mi nije isplatio zadnje dvije plaće, ni treća nije na putu, ne dobivam platne liste, ugovor o radu nikad mi nije dan na potpis i čitanje, a čini mi se da su mi krivotvorili potpis. Molim vas savjet što učiniti i kakva su mi prava ako dam otkaz. Na tom poslu radim točno tri godine.

Odgovor: Sukladno članku 12. Zakona o radu, ugovor o radu sklapa se u pisanom obliku. Međutim, u slučaju da ugovorne strane (poslodavac i radnik) nisu sklopili pisani ugovor o radu to ne utječe postojanje i valjanost ugovora jer on može biti i usmeni. U svakom slučaju, trebali bi znati jeste li potpisali ugovor o radu ili ne. Ako ste sklopili ugovor o radu, poslodavac Vam je svakako bio dužan uručiti potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu kao i primjerke prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U slučaju da nije, takvo postupanje predstavlja prekršaj poslodavca.

Poslodavac Vam je također sukladno članku 85. Zakona o radu dužan dostaviti obračune plaće, koje predstavljaju ovršne isprave, bez obzira je li vam isplatio plaću ili ne. Ukoliko se taj obračun ne dostavi to također predstavlja jedan od najtežih prekršaja poslodavca.

U slučaju da želite otkazati ugovor o radu, to možete učiniti redovnim otkazom ugovora o radu ili izvanrednim otkazom ugovora o radu. Otkaz morate uručiti poslodavcu i to pisanim putem. U slučaju da redovno otkazujete ugovor o radu ne morate obrazložiti razloge otkaza, a možete koristiti otkazni rok od mjesec dana, ako imate osobito važne razloge. S obzirom da Vam poslodavac nije isplatio već dvije plaće (možda i treću), vjerojatno možete i izvanredno otkazati ugovor o radu te tada prestanak radnog odnosa nastupa odmah, te niste dužni odraditi otkazni rok.

U slučaju da otkažete ugovor o radu, a s obzirom da nemate obračune neisplaćenih plaća (tj. platne liste) morat ćete protiv poslodavca podnijeti tužbu nadležnom sudu radi isplate.

Preporučujem da se prije bilo kakvog pravnog koraka detaljnije posavjetujete sa predstavnikom sindikata ili odvjetnikom.   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.