Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Godišnji odmor tijekom otkaznog roka

Godišnji odmor ne ulazi u otkazni rok, a ukoliko vam prestajete s radom u normalnom roku, poslodavac vam je dužan isplatiti odgovarajuću naknadu.

Pravnik odgovara: Godišnji odmor tijekom otkaznog roka

Pitanje: Dobio sam pismo namjere za novi posao i trebam pomoć u vezi datuma otkazivanja ugovora o radu s trenutnim poslodavcem. Predviđen početak rada kod novog poslodavca je 01. veljače .2012. a preostalo mi je 13 dana starog godišnjeg odmora koji želim iskoristiti u cijelosti u siječnju.

Zanima me što bi s dogodilo s neiskorištenim godišnjim odmorom ukoliko bi ugovor o radu otkazao 30.12., bi li izgubio pravo na korištenje ili bih mogao dobiti naknadu. Također me zanima moje pravo na godišnji za siječanj 2012., jer pretpostavljam da mi je poslodavac dužan omogućiti 1/12 godišnjeg odmora za 2012. godinu.

Svjestan sam da je najjedostavnije otkazati ugovor čim prije, ali me zanima koji bi bio zadnji prihvatljivi datum za otkazivanje ugovora.

Odgovor: U slučaju redovitog otkaza ugovora o radu, otkazni rokovi određeni su u najkraćem trajanju sukladno članku 114. Zakona o radu, te ovise o trajanju radnog odnosa koji je radnik proveo neprekidno kod istog poslodavca (dakle ne ukupan radni staž radnika kod svih poslodavaca kod kojih je radnik radio u svojem radnom vijeku).

Kada radnik redovito otkazuje ugovor o radu, a u slučaju da ima osobito važan razlog, otkazni rok ne može trajati dulje od mjesec dana. Napominjem kako se ugovorom o radu, pravilnicima o radu te kolektivnim ugovorima mogu odrediti otkazni rokovi u kraćem ili dužem trajanju od onih određenih Zakonom o radu.

Korištenje godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac odlukom u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i Zakonom o radu najkasnije do 30. lipnja tekuće godine te o tome obavještava radnike. U praksi se često poslodavac i radnik posebno dogovaraju o korištenju godišnjeg odmora radnika, osobito ako se taj godišnji odmor ne koristi tijekom ljeta. Napominjem kako u slučaju da se godišnji odmor koristi tijekom trajanja otkaznog roka, tada sukladno članku 113., stavku 2. Zakona o radu otkazni rok prestaje teći te nastavlja nakon završetka korištenja godišnjeg odmora.

U slučaju da do prestanka radnog odnosa ne iskoristite sav godišnji odmor (znači neiskorišteni godišnji odmor iz 2011.g. te 1/12 godišnjeg odmora za 2012.g. ako Vam je želja da radni odnos prestane 31.1.2012.)  tada vam je poslodavac dužan isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor sukladno članku 61. Zakona o radu.

Ako bi sada otkazali ugovor o radu uz trajanje otkaznog roka od mjesec dana, ne bi mogli iskoristiti neiskorišteni godišnji odmor s obzirom da Vam je namjera započeti s radom kod novog poslodavca 1.2.2012.g.  

Dakle, jedna je opcija da potpišete sporazumni raskid ugovora o radu s poslodavcem u kojem ćete riješiti pitanje korištenja godišnjeg odmora u siječnju 2012. godine.  U slučaju da Vi redovito otkažete ugovor o radu, poslodavac će Vam morati isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, a Vi ćete morati odraditi cijeli siječanj 2012. godine.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.