Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Najveća moguća otpremnina

Država određuje minimalni i maksimalni iznos otpremnine kad je riječ o poslovno i osobno uvjetovanim otkazima. Iznos do 6.400 kuna na godinu dana nije oporeziv.

Pravnik odgovara: Najveća moguća otpremnina

Pitanje: Molim vas za pojašnjenje: kolika bi mi mogla biti najveća moguća otpremnina kod poslovno uvjetovanog otkaza ako sam kod poslodavca stekao 11 godina staža. Prosječna neto plaća zadnja tri mjeseca bila mi je 7077,00kn (bruto oko 9400,00).Koliko je oporeziv iznos? Može li se ugovoriti veća otpremnina od propisane zakonske?

Odgovor: Sukladno odredbama članka 119. Zakona o radu, radnik, kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada (osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika) ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca. Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Dakle, Zakon o radu određuje minimalni i maksimalni iznos otpremnine, osim ako kolektivni ugovor, pravilnik o radu ili ugovor o radu ne određuje veći iznos otpremnine od onoga garantiranog Zakonom o radu.

Obzirom da nemamo podatke o primjeni nekog kolektivnog ugovora i pravilnika o radu na Vaš radni odnos, te nemamo podatke o Vašem ugovoru o radu, iznos otpremnine možemo izračunati jedino primjenjujući odredbe Zakona o radu. Sukladno odredbama Zakona o radu, u slučaju redovitog poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu od strane poslodavca, poslodavac bi Vam morao isplatiti ukupno 3 plaće i 2/3 prosječne plaće koju ste ostvarili tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Radnik i poslodavac uvijek mogu ugovoriti i veću otpremninu od one određene Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, pa čak i od one određene ugovorom o radu. Sukladno odredbama Pravilnika o porezu na dohodak, ne smatraju se oporezivi primici koje ostvaruju radnici pri isplati otpremnine zbog poslovno uvjetovanih otkaza i osobno uvjetovanih otkaza, do visine 6.400,00 kuna za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.
Dakle, iznos koji bi Vam poslodavac isplatio na ime otpremnine sukladno odredbama Zakona o radu ne bi bio oporeziv.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.