Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Radnik ne plaća za štetu prouzročenu običnom nepažnjom

Ako je čitateljica krivo procijenila vrijednost zlata, a poslodavac je telefonski odobrio otkup, ne mora platiti nastalu štetu. Plaća radniku nikad ne bi smjela biti uskraćena zbog ostalih potraživanja, pa makar ona bila vezana uz posao, savjetuje pravnik.

Pravnik odgovara: Radnik ne plaća za štetu prouzročenu običnom nepažnjom

Pitanje: Radim u poduzeću otkupa zlata i srebra. Poslodavac nam je rekao da, ukoliko nismo sigurni, zovemo njega za procjenu. No, što se događa kad on telefonski odobri otkup zlata, a kasnije se ustanovi da to nije zlato iako sam ja već isplatila klijenta?Može li on zakonski meni skinuti taj iznos iz plaće ili me prisiliti da ja to platim?

 Odgovor: Sukladno odredbi članka 88. Zakona o radu, poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekoga njezinog dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće. Radnik takvu suglasnost ne može dati prije nastanka potraživanja. Dakle, poslodavac Vam nikako ne može uskratiti dio plaće kako bi naplatio bilo kakvo potraživanje koje ima prema Vama, makar ono nastalo iz radnog odnosa.

S obzirom da je pri obavljanju posla nastala određena šteta, sukladno odredbi članka 99. Zakona o radu, radnik koji na radu ili u svezi s radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokuje štetu poslodavcu, dužan je tu štetu naknaditi. Dakle, potrebno je ustanoviti jeste li pri radu namjerno ili iz krajnje nepažnje počinili štetu svom poslodavcu. Ako ste štetu počinili običnom nepažnjom, tada ne odgovarate poslodavcu za počinjenu štetu.

U slučaju da Vas je poslodavac izričito uputio da izvršite radnju za koju se kasnije uspostavilo da je prouzročila štetu poslodavcu (a da takvu radnju niste počinili namjerno ili iz krajnje nepažnje ili poslodavca doveli u zabludu), tada poslodavac od Vas ne može potraživati naknadu štete.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.