Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: naknada za nezaposlene

Evo odgovora na pitanje koje zanima sve nezaposlene: tko može dobiti novčanu naknadu na Zavodu za zapošljavanje i kako.

Pravnik odgovara: naknada za nezaposlene

Pitanje: Kakav otkaz trebam dobiti da se mogu prijaviti se na Zavod za zapošljavanje?

Odgovor: Pretpostavljam da se Vaše pitanje odnosi na ostvarivanje prava sukladno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, odnosno, zanima vas kakvim prestankom radnog odnosa možete ostvariti određena prava.

Sukladno navedenom Zakonu, pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca.

Kao vrijeme provedeno na radu smatra se vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Hrvatskoj i vrijeme koje je radnik proveo na bolovanju, odnosno rodiljnom, roditeljskom, posvojiteljskom ili skrbničkom dopustu nakon prestanka radnog odnosa, odnosno službe, ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema propisima o zdravstvenom osiguranju.

Za stjecanje naknade nezaposlena osoba koja zadovoljava uvjete treba se prijaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i podnijeti zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, prestanka bolovanja, odnosno rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili skrbničkog dopusta nakon prestanka radnog odnosa. Pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao:

1) zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca,

2) pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa,

3) zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada,

4) zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika), kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti,

5) zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

Međutim, Zakon navodi i određene iznimke od gore navedenih pravila.

Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.