Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Prava radnika tijekom otkaznog roka

Čitatelji žele znati koja prava ima radnik kad prekine svoj posao prije isteka otkaznog roka na zahtjev poslodavca. Odgovor glasi, gotovo sva.

Pravnik odgovara: Prava radnika tijekom otkaznog roka

Pitanje: Zanima nas članak 114.stavak (4) Zakona o radu. Znači li to da radnik može prestati raditi prije isteka otkaznog roka, tj ne dolaziti na posao na zahtjev poslodavca, a da mu pritom teče radni staž do kraja otkaznog roka i da mu poslodavac plaća kao da je radio? Kako se tada radnik vodi u dnevnoj evidenciji radnog vremena: kao da radi ili kao da je na plaćenom odmoru? Zanima nas, ako pišemo da radi, a njemu se nešto dogodi, računa li se to kao ozljeda na radu? u tom slučaju prekida mu se otkazni rok?

Odgovor: Sukladno odredbama stavka 4., članka 144. Zakona o radu, ako radnik na zahtjev poslodavca prestane raditi prije isteka propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, poslodavac mu je dužan isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznoga roka. To znači da bi poslodavac, preporučljivo pisanim putem, trebao zatražiti od radnika da prestane raditi (tj. najčešće i da ne dolazi na radno mjesto). Istodobno, poslodavac je dužan radniku isplatiti naknadu plaće te sva ostala prava kao da je radnik radio.

U evidenciji radnog vremena to se evidentira s naznakom da radnik na zahtjev poslodavca prestaje raditi za vrijeme trajanja otkaznog roka. Takvo pravo se ne bi trebalo evidentirati kao plaćeni dopust jer sukladno stavku 2. članku 113. Zakona o radu, otkazni rok ne teče za vrijeme plaćenog dopusta. Napominjem kako radnik za to vrijeme ima i druga prava što uključuje, primjerice, isplatu naknade za prijevoz ili topli obrok.

Ozljeda na radu ne može se prijaviti u tom obliku osim ako ozljeda ili profesionalna bolest nije nastala prije nego što je poslodavac zatražio od radnika da prestane raditi. Međutim, mišljenja sam da ukoliko radnik boravi na radnom mjestu sređujući, primjerice, prijenos poslova na drugog radnika (ali ne radi svoj posao), i pretrpi ozljedu koja bi se mogla okvalificirati kao ozljeda na radu, takva ozljeda mogla bi se tako i prijaviti.

Međutim, u slučaju bolesti, tj. korištenja bolovanja za vrijeme dok radnik ne radi na zahtjev poslodavca, otkazni rok prestaje teći sukladno odredbama stavka 2., članka 113. Zakona o radu, te se nastavlja nakon završetka korištenja prava na bolovanje.

Izvor ilustracije: Salvatore Vuono

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.