Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na otpremninu

Sukladno odredbi članka 119. Zakona o radu, radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

Pravo na otpremninu

Pitanje: Ljubazno Vas molim da mi vrlo kratko odgovorite imam li pravo na otpremninu sa 61,5 godina starosti i 36,5 godina radnog staža.

Odgovor: Sukladno odredbi članka 119. Zakona o radu, radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

Iznos otpremnine se često uređuje pravilnicima o radu poslodavca, ugovorom o radu radnika ili kolektivnim ugovorima (ako je vaš poslodavac potpisnik ili obveznik proširene primjene kolektivnog ugovora ili ako je isplatu otpremnine uredio pravilnikom o radu).

Međutim, ako otpremnina nije uređena ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu tj. ako Vaš poslodavac nije stranka kolektivnog ugovora ili nema pravilnik o radu, tada se najmanji iznos otpremnine koji poslodavac mora isplatiti određuje odredbama Zakona o radu, te se ne može isplatiti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca (dakle ne ukupnog radnog staža). Isto tako, maksimalan iznos otpremnine se može odrediti kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu radnika, a ako niti jedan od navedenih dokumenata ne uređuje maksimalni iznos otpremnine, tada se maksimalan iznos otpremnine koja se može isplatiti određuje u iznosu kako propisuje Zakon o radu, a to je najviše šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Napominjem kako Zakon o radu ne predviđa isplatu otpremnine prilikom odlaska u mirovinu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.