Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Dodatni posao na ugovor o djelu

U praksi inspekcija rada u području radnih odnosa često ne priznaje rad temeljen na ugovoru o djelu, ako takav rad ima sve značajke radnog odnosa.

Pravnik odgovara: Dodatni posao na ugovor o djelu

Pitanje:

Zaposlena sam na puno radno vrijeme, ali plaća mi nije dovoljna za pokrivanje svih troškova, tako da bih pokušala pronaći dodatni posao. Čula sam da više ne postoji ugovor o djelu. Može li me poslodavac na bilo koji način legalno prijaviti?

Odgovor:

Ugovor o djelu je imenovani ugovor reguliran odredbama Zakona o obveznim odnosima, te kao takav se i nadalje primjenjuje u praksi. Sukladno odredbi članka 590. Zakona o obveznim odnosima, ugovor o djelu sklapaju izvođač djela koji se obvezuje obaviti određeni posao, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i slično, a naručitelj djela se obvezuje platiti mu za to naknadu.

Stoga, ako bi ste obavljali nekakav određeni posao sukladno opisu gore, tada možete sklopiti ugovor o djelu s naručiteljem.

Međutim, u praksi inspekcija rada u području radnih odnosa često ne priznaje rad temeljen na ugovoru o djelu, ako takav rad ima sve značajke radnog odnosa, kao što su stalnost i redovitost rada, korištenje instituta radnog prava (npr. godišnji odmor, bolovanja, pauze i sl.), te osobito nesamostalnost u izvršavanju posla, što se očituje u postojanju nadređene osobe (poslodavca) koja redovno kontrolira i izdaje upute za rad. Takav rad inspekcija rada kažnjava kao rad na „crno“, tj. rad bez sklopljenog ugovora o radu ili izdane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, pri čemu kazne za poslodavca mogu biti drastične, od zatvaranja pogona do visokih novčanih kazni.

Dakle, ako ste zaposleni u punom radnom vremenu (tj. radite 40 sati tjedno), tada kao dodatni izvor zarade morate izabrati posao s naručiteljem s kojim možete sklopiti ugovor o djelu, pri čemu je bitno naglasiti da narav takvog posla ne smije imati značajke radnog odnosa. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.