Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredni otkaz uslijed neisplate plaća

U slučaju da Vam poslodavac već četiri mjeseca za redom nije isplatio plaću, možete izvanredno otkazati ugovor o radu.

Izvanredni otkaz uslijed neisplate plaća

Pitanje:

Radim kod poslodavca koji me navukao u svoju blokiranu tvrtku na prijevaru – naime nije mi palo na pamet kontrolirati stanje sa tvrtkom budući da mi je ponuđena pozicija direktora sa svim uvjetima koje ta pozicija nosi. Prijava na posao u tu tvrtku prošla na mirovinskom bez problema. Zbog blokade poslodavca, za koju nisam znao četiri mjeseca, nisam dobio niti kune. Potpuno sam financijski iscrpljen i ne mogu mu pravno apsolutno ništa, a naročito ne s prijavama - njegov je odgovor ''Pa tuži me...''. Što mogu napraviti u gore navedenoj situaciji budući da više nemam niti novca za doći na posao, a po zakonu bi trebao odraditi mjesec dana otkaznog roka ako ja dam otkaz.

Odgovor:

U slučaju da Vam poslodavac već četiri mjeseca za redom nije isplatio plaću, možete izvanredno otkazati ugovor o radu. Naime, sukladno članku 108. Zakona o radu, radnik i poslodavac imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu, bez obveze poštivanja zakonskog ili ugovorenog otkaznog roka, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa ugovornih strana, nastavak radnog odnosa nije moguć. Napominjem kako otkaz možete dati u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Dakle, kao razlog izvanrednog otkaza ugovora o radu možete navesti neisplate plaća.

Što se tiče naplate Vaših potraživanja prema poslodavcu, bez obzira što Vam poslodavac nije isplaćivao plaće, bio je dužan uručiti Vam obračune plaća, koje predstavljaju ovršne isprave. Na temelju takvim ovršnih isprava možete pokrenuti ovrhu protiv poslodavca te se naplatiti iz imovine poslodavca.

Također, ako ste na poziciji direktora koji je član uprave poslodavca, tada Vam preporučujem da predate i ostavku na mjesto člana uprave, a kako ne bi snosili daljnju odgovornost za poslovanje društva.   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.