Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što ako konkurirate poslodavcu?

Obavljanje djelatnosti u privatnom vremenu za svoj račun, ako konkurirate poslodavcu zabranjeno je Zakonom o radu te predstavlja kršenje zakonske zabrane natjecanja od strane radnika.

Što ako konkurirate poslodavcu?

Pitanje:

Radim u jednoj udruzi koja se bavi s osobama s intelektualnim teškoćama. Tu sam primljen na određeno i svoj posao obavljam (po mom nekom skromnom mišljenju) dosta dobro i efikasno ali u svoje slobodno vrijeme radim sa jednim korisnikom individualno. Dakle u dogovoru sa roditeljima tog korisnika, oni su me angažirali da radim aktivnosti koje ta udruga ne pruža. Dakle moje pitanje je da li mi udruga može zabraniti takav rad iako oni ne pružaju takvu vrstu usluge, iako ih ni na koji način ne oštećujem te to sve obavljam u svoje slobodno radno vrijeme?

Odgovor:

Sukladno odredbama članka 93. Zakona o radu, radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac. Dakle, obavljanje djelatnosti u privatnom vremenu za svoj račun, ako konkurirate poslodavcu zabranjeno je Zakonom o radu te predstavlja kršenje zakonske zabrane natjecanja od strane radnika. U slučaju da radnik postupi protivno takvoj zakonskoj zabrani, poslodavac može od radnika tražiti naknadu pretrpljene štete ili može tražiti da se sklopljeni posao smatra sklopljenim za njegov račun, odnosno da mu radnik preda zaradu ostvarenu iz takvoga posla ili da na njega prenese potraživanje zarade iz takvoga posla. Pravo poslodavca na takvo potraživanje prestaje u roku tri mjeseca od dana kada je poslodavac saznao za sklapanje posla, odnosno pet godina od dana sklapanja posla.

Međutim, ako je u vrijeme zasnivanja radnog odnosa poslodavac znao da s jednim korisnikom radite i individualno u privatno vrijeme te tada odmah nije zahtijevao da se prestanete s time baviti, smatra se da Vam je dao odobrenje za bavljenje tim konkretnim poslom. Također, takvo odobrenje poslodavac može opozvati, poštujući pri tome propisani ili ugovoreni rok za otkaz ugovora o radu, pri čemu bi istekom takvog roka morali prestati obavljati rad s konkretnim individualnim korisnikom.

U slučaju da vrstu rada s korisnikom udruge koju obavljate udruga ne pruža, tada ne biste trebali imati razloga za brigu, no za konačan i siguran odgovor potrebno je ipak podrobnije znati koje vrste usluga udruga pruža, za koje vrste usluga je udruga registrirana te kakav je rad koji obavljate s korisnikom udruge individualno. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.