Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravila 'tržišne utakmice'

Sukladno članku 93. Zakona o radu, radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac.

Pravila 'tržišne utakmice'

Pitanje:

Zanima me smatra li se zabranom tržišne utakmice ako moja radnica (frizerka) obavlja intervjue za novo radno mjesto i dogovori isto? S tim da nisam obaviješten o tome.

Odgovor:

Sukladno članku 93. Zakona o radu, radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac. Naziv takve zabrane, kako ju definira Zakon o radu je „Zakonska zabrana natjecanja“ te ju je potrebno razlikovati od „Ugovorne zabrane natjecanja“ koja je definirana člankom 94. Zakona o radu.

Naime, zakonska zabrana natjecanja zabranjuje radniku da za svoj ili tuđi račun, sklapa poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac za vrijeme dok je radnik zaposlen kod poslodavca, dok se ugovorna zabrana natjecanja ugovora između radnika i poslodavca kao zaseban ugovor ili klauzula u ugovoru o radu te ista zabranjuje radniku da sklapa poslove, za svoj ili tuđi račun i neko vrijeme nakon prestanka ugovora o radu.

Ako bi radnik postupio protivno zakonskoj odredbi o zakonskoj zabrani natjecanja, poslodavac tada može od radnika tražiti naknadu pretrpljene štete ili može tražiti da se posao koji je radnik sklopio s trećom osobom smatra sklopljenim za račun poslodavca, odnosno da radnik poslodavcu preda zaradu ostvarenu iz takvoga posla ili da na poslodavca prenese potraživanje zarade iz takvoga posla. Takvo pravo poslodavca prestaje u roku tri mjeseca od dana kada je poslodavac saznao za sklapanje posla, odnosno pet godina od dana sklapanja posla.

Međutim, ako je u vrijeme zasnivanja radnog odnosa poslodavac znao da se radnik bavi obavljanjem određenih poslova, a nije od njega zahtijevao da se prestane time baviti, smatra se da je radniku dao odobrenje za bavljenje takvim poslovima. Poslodavac može odobrenje radniku da sklapa poslove iz djelatnosti koje obavlja poslodavac uvijek opozvati, ali se tada moraju poštivati propisani ili ugovoreni rok u kojem je radnik dužan prestati sklapati takve poslove kao što bi bili otkazni rokovi u slučaju otkaza ugovora o radu radniku.

U slučaju kako ste naveli, odlazak radnice na intervju za novo radno mjesto, te dogovor o početku rada na novom radnom mjestu kod novog poslodavca ne predstavlja zakonsku zabranu natjecanja, ako će radnica na novom radnom mjestu početi raditi nakon prestanka radnog odnosa kod starog poslodavca (tj. Vas).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.