Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ugovorna zabrana natjecanja i novčana naknada

Sama odredba je ništetna ako ju sklopi maloljetni radnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja te odredbe primao plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

Ugovorna zabrana natjecanja i novčana naknada

Pitanje;

Imam ugovor o radu na određeno vrijeme u kojem je članak o ugovornoj zabrani natjecanja 2 godine. Što se događa nakon što ugovor istekne i nađem posao u istoj branši? Je li mi poslodavac dužan isplaćivati 2 godine polovinu plaće ili ne? Što ako mi je ne ponudi platiti? Imam li ja onda pravo otići u konkurentsku tvrtku?

Odgovor;

Ugovornu zabranu natjecanja mogu ugovoriti poslodavac i radnik na način da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu, radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem te da radnik ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem. Takvo razdoblje može trajati najduže dvije godine od dana prestanka radnog odnosa, tj. u Vašem slučaju od isteka ugovora o radu. Takva odredba ne obvezuje radnika ako cilj odredbe nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, nerazmjerno ograničava rad i napredovanje radnika. Također, sama odredba je ništetna ako ju sklopi maloljetni radnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja te odredbe primao plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

Ugovorna zabrana natjecanja obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu. Međutim, ako je za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane natjecanja predviđena samo ugovorna kazna, poslodavac može, u skladu s općim propisima obveznoga prava, tražiti samo isplatu te kazne, a ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete. Dakle, u tom slučaju plaćanjem ugovorne kazne radnik se oslobađa obveze poštivanja odredbe o ugovornoj zabrani natjecanja. Također, u ovom slučaju poslodavac može ne preuzeti obvezu isplate naknade plaće za vrijeme trajanja ugovorne zabrane natjecanja, ako poslodavac odredbom o ugovornoj zabrani natjecanja potražuje samo isplatu ugovorne kazne, ali ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete.

Dakle, u Vašem slučaju je prvenstveno potrebno proučiti konkretnu odredbu o ugovornoj zabrani natjecanja, a kako bi se zaključilo da li Vam je poslodavac dužan za vrijeme ugovorne zabrane natjecanja dužan isplaćivati naknadu. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.