Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Novo radno mjesto i otkazni rok

Vi ste za to vrijeme dužni redovno dolaziti na posao i raditi, sve do isteka otkaznog roka, osim u slučaju ako poslodavac od Vas ne zatraži suprotno. No i tada ste službeno zaposleni kod poslodavca do isteka otkaznog roka, ali tada niste dužni dolaziti na posao.

Novo radno mjesto i otkazni rok

Pitanje;

Prije mjesec dana potpisala sam poslovno uvjetovani otkaz nakon 14 godina radnog staža kod istog poslodavca. Moj otkazni rok iznosi 2 i pol mjeseca. Budući da sam našla novi posao, tražila sam od poslodavca da se moj otkazni rok prekine s 30/11/2012. Odgovorna osoba me je usmenim putem obavijestila da će moj pismeni zahtjev biti dovoljan te da ću 03 ili 04/12 biti u mogućnosti dobiti svoju radnu knjižicu. Zanima me je li to zaista moguće, da li je moj pismeni zahtjev zaista dovoljan i zakonski opravdan, i da li bi mi mogli iz nekog razloga ipak produljiti otkazni rok, što mi nikako ne bi odgovaralo s obzirom da me u novoj firmi neće čekati radno mjesto još narednih mjesec i pol dana?

Odgovor;

Sukladno odredbi članka 114. Zakona o radu, u slučaju redovitog (poslovno uvjetovanog) otkaza ugovora o radu otkazni rok iznosi dva mjeseca i dva tjedna kada je radnik kod istog poslodavca proveo neprekidno deset godina. Dakle, to je minimalan otkazni rok u Vašem slučaju, koji poslodavac ne može ni na koji način skratiti. Vi ste za to vrijeme dužni redovno dolaziti na posao i raditi, sve do isteka otkaznog roka, osim u slučaju ako poslodavac od Vas ne zatraži suprotno. No i tada ste službeno zaposleni kod poslodavca do isteka otkaznog roka, ali tada niste dužni dolaziti na posao.

Kako ste opisali, Vi možete pisanim putem zatražiti od poslodavca prestanak radnog odnosa i ranije, tj. na dan koji Vama odgovara, no vjerojatno ćete morati potpisati sporazumni prestanak ugovora o radu te će se odluka poslodavca o otkazu ugovora o radu poništiti. Poslodavcu bi svakako odgovaralo da Vaš radni odnos prestane sporazumno, a ne redovitim otkazom ugovora o radu, jer Vam u tom slučaju nije obvezan isplatiti otpremninu (što inače mora kada redovito otkaže ugovor o radu poslovno uvjetovanim otkazom) te će Vam također kraće vrijeme morati isplaćivati plaću (tj. do dana prestanka rada sukladno sporazumu).

Međutim, poslodavac nije dužan prihvatiti Vaš zahtjev za sklapanjem sporazumnog raskida ugovora o radu s datumom koji predlažete te može od Vas tražiti da otkazni rok odradite do njegovog isteka.  

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.