Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkazni rok uslijed promjene posla

Najkraće trajanje otkaznog roka je 2 tjedna, ako je trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca kraće od godinu dana, a najduže za radnika koji ima više od 55 godina života i 20 godina staža kod istog poslodavca, kada je trajanje otkaznog roka 4 mjeseca.

Otkazni rok uslijed promjene posla

Pitanje;

Zanima me koliko je trajanje otkaznog roka ako ja dajem otkaz i prelazim u drugu tvrtku, tj dajem recimo izvanredni otkaz jer sam dobila ponudu za bolji posao i unapređenje?

Odgovor;

Najkraće trajanje otkaznih rokova u slučaju redovitog otkazivanja ugovora o radu određeno je člankom 114. Zakona o radu, i u slučaju kada poslodavac otkazuje ugovor o radu i kada radnik otkazuje ugovor u o radu. Otkazni rok traje zavisno od trajanja radnog odnosa kod istog poslodavca. Sukladno navedenom članku, najkraće trajanje otkaznog roka je 2 tjedna, ako je trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca kraće od godinu dana, a najduže za radnika koji ima više od 55 godina života i 20 godina staža kod istog poslodavca, kada je trajanje otkaznog roka 4 mjeseca. Radniku kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu zbog povrede obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika), utvrđuje se otkazni rok u dužini polovice otkaznih rokova određenih u stavcima 1. i 2. članka 114. Zakona o radu.

Međutim, Kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika nego za poslodavca, od roka određenih u stavku 1. članka 114. Zakona o radu, za slučaj kada radnik otkazuje ugovor o radu. Također, ugovorom o radu je moguće odrediti i da otkazni rokovi u slučaju redovitog otkazivanja ugovora o radu traju i duže od onih određenih kao najkraćih sukladno odredbama Zakona o radu.

Nadalje, ako radnik ima osobito važan razlog, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako radnik otkazuje ugovor o radu.

U slučaju izvanrednog otkazivanja ugovora o radu, ne primjenjuju se otkazni rokovi; dakle izvanredni otkaz ugovora o radu znači da radni odnos prestaje odmah. Izvanredno otkazivanje ugovora o radu je zakonito samo ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

U Vašem slučaju ponuda za bolji posao i unapređenje kod drugog poslodavca nije opravdan razlog za izvanredno otkazivanje ugovora o radu, već za redoviti otkaz ugovora o radu. Teorija nije jedinstvena u procjeni da li je pronalazak novog posla osobito važan razlog radniku da redovito otkaže ugovor o radu uz primjenu otkaznog roka u trajanju od mjesec dana, no u praksi je čest slučaj da radnici redovito otkazuju ugovor o radu uz trajanje otkaznog roka od mjesec dana kada pronađu drugi posao.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.