Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otpremnina u slučaju stečaja poslodavca

Ukupan iznos otpremnine ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, osim ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije.

Otpremnina u slučaju stečaja poslodavca

Pitanje;

Imam 20 godina neprekinutog staža u firmi koja je otišla u stečaj. Zadnje 3 neisplaćene plaće bile su u bruto iznosu 10.445, 10.370 i 10.530 kn, biti ćemo isplaćeni preko Agencije za radnička potraživanja.

Ono što ne razumijem je: Zakon o radu kaže da se otpremnina ne smije odrediti u iznosu manjem od jedne trećine bruto mjesečne plaće koju je radnik ostvario u zadnja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu i to za svaku navršenu godinu rada kod istog poslodavca, te da je najviši iznos otpremnine šest prosječnih bruto plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije isteka ugovora o radu.

Agencija isplaćuje polovinu maksimalnog iznosa Zakonom propisane otpremnine.  Išla sam to površno izračunati i onda ispada da je za mene bolje da dobijem cijelu minimalnu otpremninu, jer je bezuvjetno povoljnija za mene od polovine maksimalne Zakonom propisane otpremnine.

Možda ja ne razumijem ništa, a o Zakonu sigurno ne znam ništa, pa Vas lijepo molim da mi objasnite da razumijem. I što ću ja, nakon svega, zapravo dobiti?

 

Odgovor;

Sukladno članku 3. Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca imaju pravo na otpremninu utvrđenu Zakonom o radu (ili drugim zakonom, ako se neki drugi specijalni zakon primjenjuje na Vaš radni odnos), a koja je istim zakonom određena u visini od polovice najvišeg iznosa zakonom propisane otpremnine sukladno Zakonu o radu.

Člankom 119. Zakona o radu određeno je da radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca. Ukupan iznos otpremnine ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, osim ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije.

U Vašem slučaju, potrebno je za izračun uzeti prosjek tri posljednje isplaćene mjesečne plaće, te od tako dobivenog iznosa trećinu pomnožiti s godinama staža. Maksimalan iznos koji možete dobiti, sukladno Zakonu o radu, jest šest prosječnih mjesečnih plaća. Ono što Vam Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca isplaćuje je polovica tog iznosa. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.