Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Hrvatskoj većinu drže strani kapital i država

Vodećih 85 tvrtki ima prihod od 228,7 milijardi kuna, a čak 50,1% ostvaruju tvrtke u stranom vlasništvu, 25,4% domaće privatne, a ostalo je prihod državnih.

U Hrvatskoj većinu drže strani kapital i država

Na listi 85 najvećih kompanija koje posluju u Hrvatskoj, 35 je u stranom vlasništvu, 29 u rukama domaćih privatnih poduzetnika dok je 21 tvrtka državna.

Poslovni dnevnik je analiziranu listu, koja se temelji na podacima Fine za 2011. godinu i na kojoj su uvrštene tvrtke čiji je ukupni godišnji prihod premašuje milijardu kuna, dobio neslužbeno iz jedne velike domaće kompanije.

Na listi je posebno zanimljiva situacija među prvih deset. Šest kompanija i banaka u rukama je stranih investitora (Ina, Hrvatski telekom, Prirodni plin, Zagrebačka banka, OMV Hrvatska, PBZ i Erste banka). Tri su tvrtke državne (HEP i dvije njegove firme) i samo jedna kompanija - Konzum, u vlasništvu domaćeg poduzetnika.

Još ima na listi hrvatskih kompanija, koje čak i daleko veće prihode ostvaruju u inozemstvu: Atlantic grupa (4,7 milijardi kuna), Orbico (više od milijarde eura), Podravka (3,5 milijardi kuna) ili pak TDR odnosno Adris grupa (3,2 milijarde kuna).

Usporedbe radi, na listi deset najvećih kompanija u Sloveniji (ako izuzmemo banke od kojih su tri najveće državne) osam je tvrtki u domaćem ili državnom vlasništvu, a samo su dvije strane kompanije: Revoz i OMV.

Analiza pokazuje da vodećih 85 tvrtki u Hrvatskoj uprihodi 228,7 milijardi kuna (500 najvećih uprihodi 374 milijarde kuna):

  •  50,1% prihoda ostvare prihode tvrtke u stranom vlasništvu (114,5 milijardi kuna)
  • 25,4% prihoda ostvare domaće privatne tvrtke (58,1 milijardi kuna)
  • prihod državnih kompanija iznosi 56 milijardi kuna.

Kako na ovakvu strukturu vlasništva gledaju ekonomisti?

"Nije važno tko je vlasnik najvećih tvrtki, kao ni jesu li to većinom stranci. Ključno je pitanje otvaraju li strani investitori radna mjesta i pokreću li greenfield ulaganja. Tijekom posljednjih 20 godina u 80% slučajeva radilo se o preuzimanju kapitala ili kupnji tržišta za potrebe stranih proizvoda", smatra Mladen Vedriš, profesor na Katedri za ekonomske znanosti na Pravnom fakultetu.

 "Analiza pokazuje da nismo sposobni upravljati vlastitom ekonomijom", smatra ekonomist Ljubo Jurčić. Navodi primjer Irske, čiji je nekad snažni razvoj imao i svoje naličje: 15% BDP-a su kroz dobit povlačili stranci. "To je kao da iz Hrvatske sad iznesete šest milijardi eura. Službene brojke kažu da sada strane kompanije izvlače oko dvije milijarde eura. S druge strane, kad bi domaće tvrtke imale više tvornica u inozemstvu mogli bi izbalansirati tu brojku", kaže  Jurčić i dodaje: "Struktura vlasništva nad najvećim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj pokazuje da sve  Vlade i politike ne razumiju da su strani investitori dobri samo do određene mjere. Jedino što bi moglo promjeniti sliku je da izgradimo snažnu domaću industriju te da njezin prihod udvostručimo sa sadašnjih 45 na sto milijardi kuna. No, za tako nešto nam trebaju pametni i sposobni lideri", zaključuje Jurčić.

Izvor: Poslovni dnevnik 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.