Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako se regulira privremeni rad u inozemstvu?

Ako se radnik privremeno upućuje na rad u inozemstvo, ugovor o radu (ili aneks ugovora o radu) ili pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu prije odlaska u inozemstvo mora sadržavati, osim obveznih uglavaka iz članka 13. Zakona o radu i dodatne uglavke.

Kako se regulira privremeni rad u inozemstvu?

Zaposlen sam u većoj tvrtki u Zagrebu već nekoliko godina. Nalazim se u situaciji gdje bih zbog osobnih obiteljskih razloga trebao 2 tjedna u mjesecu provoditi u Mađarskoj, a 2 tjedna normalno raditi u uredu u Zagrebu i tako u trajanju od 2 godine. Internim dogovorom sa nadređenima nismo našli zapreke da svoj posao obavljam 'od doma' tj iz druge države jer radim u IT sektoru i svi moji zadaci se mogu obavljati i nadzirati kroz sustav dodjele zadataka.

Došao sam do problema sa pravne strane. Koje su zapreke da radim s udaljene lokacije, tj prijavljenog boravišta u drugoj državi? Kroz istraživanje sam došao do sljedećih:

  • Zaštita na radu - uvjeti radne okoline
  • Prijava radnog mjesta Inspektoratu Rada
  • dodatne stavke sa satnicama, trajanjem rada na daljinu, uvjetima povratka i sl koji se stavljaju u ugovor o radu
  • viza
  • zdravstveno osiguranje

Kako bi inspektori rada ili druge odgovorne osobe mogle "pregledati" uvjete mog radnog mjesta ako sam u drugoj državi? Da li bi imao problema sa prelaskom državne granice i kako to regulirati? Kako ne idem u nikakvu podružnicu tvrtke, da li bi takav problem mogla riješiti neka izjava Poslodavca?

Zdravstveno osiguranje sam pronašao na HZZO u dijelu Inoosiguranja. potrebna je prijava posebnim formularom za dane provedena u inozemstvu. Ima li nekih dodatnih potreba?

 

Odgovor;

Prvenstveno je potrebno naglasiti kako će Vaš rad i boravak u Republici Mađarskoj biti reguliran odredbama mađarskih zakona o radu, boravku stranaca i sličnih. Stoga u tom dijelu preporučujem da se savjetujete sa stručnjacima za mađarsko pravo odnosno na statusna pitanja stranaca u Republici Mađarskoj jer se ilegalan (nereguliran) rad stranaca u većini zemalja kažnjava vrlo strogo.

Što se tiče radnog odnosa s hrvatskim poslodavcem, sukladno odredbi članka 16. Zakona o radu, ako se radnik privremeno upućuje na rad u inozemstvo, ugovor o radu (ili aneks ugovora o radu) ili pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu prije odlaska u inozemstvo mora sadržavati, osim obveznih uglavaka iz članka 13. Zakona o radu i dodatne uglavke o:

  • trajanju rada u inozemstvu,
  • rasporedu radnog vremena,
  • neradnim danima i blagdanima u koje radnik ima  pravo ne raditi uz naknadu plaće,
  • novčanoj jedinici u kojoj će se radniku isplaćivati plaća,
  • drugim primanjima u novcu i naravi na koja će radnik imati pravo za vrijeme rada u inozemstvu, te
  • uvjetima vraćanja radnika u Republiku Hrvatsku.

O svim pitanjima, osim o trajanju radu u inozemstvu i vraćanju u Republiku Hrvatsku, ugovor o radu ili aneks ugovora o radu može upućivati na odredbe odgovarajućeg zakona, drugog propisa, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu koji uređuje ta pitanja.

Dakle, u tom slučaju nije potrebna nikakva prijava mjesta rada tijelu državne uprave nadležnom za poslove inspekcije rada, već takvu prijavu poslodavac podnosi u slučaju kada radnik radi na izdvojenom mjestu rada kao npr. kod kuće ili u prostorijama koje nisu prostorije poslodavca, a sukladno članku 15. Zakona o radu, ali sve unutar granica Republike Hrvatske.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.