Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kad poslodavac prekrši sve moguće odredbe...

Ako Vaš poslodavac odluči ne ispuniti svoje zakonske obveze prema Vama možete poslodavca (kako bivšega tako i novoga) prijaviti nadležnom državnom inspektoratu koji će potom pokrenuti postupak po Vašoj prijavi.

Kad poslodavac prekrši sve moguće odredbe...

Pitanje:

Prijavljen sam na mirovinsko 5 god., ali za mene u registru fine nema uopće podataka. Radio sam do danas i na moje traženje plaća poslodavac mi je odgovorio da me odjavio u 7 mj. bez mog znanja.

Papire i knjižicu nisam dobio, niti za jedan mjesec mi nije uplaćen doprinos kao ni porez. Prošle god. na moj zahtjev za platnim listama (za kredit) dao mi je 3 platne liste i naglasio da ga ne "uvaljam" u probleme jer nije predavao papire. Po mom mišljenju nije predavao obrasce ID i RSM.

Otvorio je novu firmu na suprugu i rekao da je ovu likvidirao iako sam za njega nedugo podizao robu na staroj firmi. Vjerojatno uzima robu na staroj firmi, a na novoj vrši prodaju. Stolar sam i radim na opasnim strojevima i ako me odjavio onda nemam pravo ni na zdravstveno niti se mogu prijaviti na burzu.

Molim da mi odgovorite kome da se za što obratim jer i maloprije me zvao da dođem sutra potpisati raskid ugovora sa 31.07.2012.god.kada je stara firma "likvidirana" jer knjigovođa ne može drugačije.

Odgovor:

Svakako od svog poslodavca zatražite da uplati neuplaćene doprinose na plaću (tj. za mirovinsko i zdravstveno osiguranje) te da uplati potrebne iznose poreza i prireza.

Poslodavac bi Vam također morao upisati radni staž u Radnu knjižicu kao i obračune plaća (isplatne liste) i to sve od dana od kada Vas je poslodavac odjavio s obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja do dana kada ste radili kod istog poslodavca.

Ako ste nakon toga počeli raditi poslove za trgovačko društvo supruge Vašeg bivšeg poslodavca svakako zatražite ugovor o radu s novim trgovačkim društvom kao i obračune plaća (isplatne liste) novog poslodavca.

Ako Vaš stari poslodavac i novi poslodavac ne pristanu na Vaše zahtjeve tj. svoje zakonske obveze, svakako bih Vam savjetovao da se dalje posavjetujete s predstavnikom sindikata (ako ste član sindikata) ili da potražite pomoć odvjetnika.

Naime, postupanje poslodavaca kako ste opisali u svojem pitanju predstavlja ozbiljno kršenje odredbi Zakona o radu, Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i drugih zakona.

Također, ako Vaš poslodavac odluči ne ispuniti svoje zakonske obveze prema Vama možete poslodavca (kako bivšega tako i novoga) prijaviti nadležnom državnom inspektoratu koji će potom pokrenuti postupak po Vašoj prijavi.    

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.